Ker je pred iztekom roka za oddajo nezavezujočih ponudb za Telekom Slovenije prišlo do nepredvidenih zapletov z nekaterimi interesenti, naj bi se prodajalci odločili, da ga podaljšajo do prihodnjega tedna. Kljub temu so že znana imena vsaj desetih igralcev, ki naj bi se v milijardo evrov vrednem poslu borili za večinski državni delež v slovenskem nacionalnem operaterju.

Nezavezujočo ponudbo bo po naših informacijah oddalo najmanj sedem finančnih skladov. Kot smo konec aprila razkrili v Dnevniku, so to Apax, Apollo Global Management, Bain Capital, Cinven, CVC Capital Partners, Providence Equity Partners pa tudi PPF Group. Med njimi so lastniki velikih evropskih telekomunikacijskih operaterjev. Za prevzem Telekoma se poleg skladov zanimajo tudi strategi. Tako naj bi nezavezujočo ponudbo oddali Deutsche Telekom, ruska Sistema in portugalski konglomerat Sonae.

Čeprav se kot favorit za nakup od začetka privatizacije izpostavlja Deutsche Telekom, je vse manj verjetno, da bo nemški velikan novi lastnik slovenskega telekoma. Po eni strani ga pestijo težave na ameriškem in madžarskem trgu, po drugi pa bo zanj kot strateški kupec pripravljen plačati manj od finančnih skladov. Spomnimo, da se je Deutsche Telekom v postopku prodaje iz leta 2008 s ponudbo 400 evrov na delnico prebil v ožji izbor, vendar sta ga kasneje prekosila finančna sklada. Ni izključeno, da bodo Nemci »umazano delo« prepustili finančnim vlagateljem in v lastništvo slovenskega telekoma vstopili čez nekaj let, ko bo izvedena racionalizacija njegovega poslovanja.

Med finančnimi skladi so Cinven, CVC (oba iz Londona) in Providence (ZDA), ki upravljajo več deset milijard evrov premoženja, v določeni prednosti, saj so se že lani potegovali za prevzem skupine United Group, pod katero spada Telemach. S tem so dodobra spoznali regijo. Britanski CVC ima že izkušnje v industriji, saj je lastnik družbe Sunrise Communications, drugega največjega operaterja v Švici. Eden od pomembnih razlogov, zakaj se CVC poteguje za nakup Telekoma, bi bil lahko tudi ta, da njegovega švicarskega operaterja od lani vodi Libor Vončina, v letih od 2004 do 2006 predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Tudi nekateri drugi skladi, Apax in Bain Capital, so že stari Telekomovi znanci, saj so se leta 2008 potegovali za njegov nakup. Apax ima v lasti drugega največjega švicarskega mobilnega operaterja Orange. V telekomunikacijskih vodah deluje tudi nizozemski PPF Group, saj je letos od španske Telefónice kupil večinski delež v operaterju O2 Czech Republic. Sklad Apollo medtem deluje bolj na ameriškem trgu, ena od njegovih naložb pa je Caesars Entertainment Corporation (nekdanji Harrah's Entertainment).

Med strateškimi vlagatelji, ki bodo zaradi precejšnjega zanimanja težko konkurirali finančnim skladom, je po naših informacijah ruski konglomerat Sistema, lastnik tamkajšnjega največjega mobilnega operaterja z več kot 100 milijonov uporabnikov. Za mnogo bolj problematičnega bi lahko označili portugalskega interesenta Sonae. Njegova lastnica je namreč Isabel dos Santos, hči angolskega diktatorja Joséja Eduarda dos Santosa in najbogatejša Afričanka. Mednarodne organizacije pri Angoli že dolgo opozarjajo na pomanjkljivosti na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Pod okrilje dos Santosove spada medijska skupina ZON, ki ima na Portugalskem med drugim milijon širokopasovnih uporabnikov.