Eba je v poročilu, ki so ga pripravili skopaj z Evropsko centralno banko (ECB) in Evropskim organom za vrednostne papirje in trge (Esma), izpostavila več kot 70 tveganj, ki jih prinaša nereguliran trg virtualnih valut - med drugim je v poročilu najti bojazni glede zlorab, pranja denarja in tveganj za uporabnike.

Agencija je opozorila tudi na pozitivne lastnosti valut kot je bitcoin, kot so na primer hitrejše in cenejše transakcije. A te po njihovem mnenju ne odtehtajo tveganj, še posebej na vse bolj homogenem evropskem finančnem trgu.

Na osnovi ugotovitev pri Ebi ocenjujejo, da bodo za ureditev področja potrebne obsežne zakonodajne spremembe. V vmesnem času pa nacionalnim nadzornim organom predlagajo, naj finančnim institucijam odsvetujejo stik z virtualnimi valutami.

Takšen pristop bo "virtualnim valutam omogočil, da se razvijajo izven finančnega sektorja, hkrati pa bo finančnim institucijam omogočil nadaljevanje sodelovanja s podjetij, ki poslujejo na področju virtualnih valut," so zapisali v sporočilu za javnost.

Internetne valute so se po bliskovitem vzponu valute bitcoin v sredini lanskega leta znašle pod drobnogledom regulatorjev po vsem svetu - na Kitajskem so oblasti finančnim institucijam poslovanje z bitnimi kovanci celo prepovedale.

Bitni kovanci so si še dodatno pozornosti prislužili februarja letos, ko je prišlo do zloma do tedaj največje borze bitnih kovancev Mt Gox na Japonskem. Odtlej za eno največjih borz velja slovenski Bitstamp s sedežem v Londonu.