Evropska komisija zahteva likvidacijo oziroma stečaj begunjskega proizvajalca smuči Elan. V Bruslju očitno menijo, da je to edini način za vrnitev desetih milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, ki bi jih morala Slovenija od Elana izterjati že v začetku minulega leta. Komisija je Slovenijo s svojo odločitvijo po naših informacijah seznanila minuli teden, a trenutno še nihče ne ve, kako jo izpolniti. Država, na katero je komisija naslovila zahtevo, namreč ni upravičena do vračila sredstev, ampak sta to Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe.

Na ministrstvu za finance molčijo in tudi sicer Uroš Čufer, ki ga te dni menda ni na ministrstvu, po naših informacijah z novico iz Bruslja uradno ni seznanil še nikogar od ključnih akterjev. V prihodnjih dneh naj bi v zvezi s tem potekalo več sestankov. Evropska komisija naj bi dala Sloveniji za izpolnitev zahteve vsega 20 dni časa.

Evropska komisija oziroma njen direktorat za konkurenco je septembra 2012 odločil, da je Elan dobil nedovoljeno državno pomoč v višini nekaj več kot deset milijonov evrov. Komisija je ob koncu postopka, ki ga je začela leta 2010 na podlagi pritožbe nemškega proizvajalca smuči Völkl, Sloveniji naložila, da mora sredstva od Elana izterjati v štirih mesecih. Po naših informacijah je bilo takrat najprej dogovorjeno, da bosta sredstva od Elana izterjala Kad in Triglav, nakar je slovenska stran Bruslju pojasnila, da Elan zaradi težkega finančnega položaja sredstev preprosto ne more vrniti. Ker so prodajni postopki za Elan že nekaj časa potekali in ker je Slovenija komisiji pojasnila, da bo Elan sredstva za vrnitev nedovoljene državne pomoči dobil z vstopom novega zasebnega vlagatelja, komisija ni pritiskala. Vse do minulega tedna, ko je odločitev najverjetneje spodbudil zastoj v privatizaciji Elana.

Zdaj je ključno vprašanje, kako lahko Slovenija sploh izpolni zahtevo iz Bruslja. Ena od morebitnih rešitev je, da sprejme določene akte, s katerimi bi na primer Kadu naložila izterjavo sredstev od Elana. Če bi Kad to zahtevo izpolnil, to brez dvoma pomeni takojšnjo plačilno nesposobnost Elana, ki je imel konec minulega leta za 40 milijonov evrov obveznosti, in posledično stečaj družbe.

Evropska komisija naj bi Sloveniji med drugim zdaj tudi očitala, da Elan očitno ni sposoben dolgoročnega preživetja na trgu. Upanje, da je Elan še mogoče rešiti pred stečajem, medtem ostaja, a brez sodelovanja največjega upnika, to je Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ne bo šlo. Ena od možnih rešitev, ki naj bi jo preigravali, je, da bi DUTB svoje terjatve do Elana v višini deset milijonov evrov, ki jih je pridobila od NLB, pretvorila v kapital družbe, s čimer bi ta dobila sredstva za vračilo nedovoljene državne pomoči. A tudi to operacijo bi bilo treba narediti tako, da Sloveniji ne bi bila znova očitana nedovoljena državna pomoč.

Medtem ko na ministrstvu za finance na naša vprašanja niso odgovorili, ker da postopkov, ki potekajo, ne komentirajo, nam je Antoine Colombani, predstavnik za stike z javnostjo komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, pojasnil, da so glede navedene zadeve s Slovenijo »v stiku«.

Evropska komisija je danes tudi uradno potrdila, da je Sloveniji poslala pismo v zvezi z Elanom. "Slovenskim oblastem smo sporočili, da mora priti do privatizacije in posledično vračila pomoči. V skladu z zakonodajo EU je običajno, da se v primeru nezmožnosti vračila pomoči prosi za likvidacijo družbe in da se pomoč vrne v okviru tega postopka," je pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije Ryan Heath.

Kot je dejal, so še vedno v pogovorih s slovenskimi oblastmi. "Vrata puščamo odprta, a smo na koncu tega, kar je še razumno časovno obdobje. Zdaj je potrebno ukrepanje, sicer se bomo morali premakniti v fazo likvidacije," je povedal. Glede rokov je dejal le: "Rok je bil pred skoraj 20 meseci. Ni novega roka, ker smo tako in tako zunaj normalnih okvirov. Hitrost je izjemnega pomena," je dejal.

Ali bo finančno ministrstvo pri evropski komisiji zaradi tako stroge odločitve protestiralo, tako ni znano. Odločitev namreč vzbuja občutek, da je Slovenija znova poligon za testiranje strogih ukrepov, ki bi jih Bruselj veliko težje uveljavljal v politično močnejših članicah Evropske unije. Da bo evropska komisija brez dvoma v zadregi, ko bo morala pojasniti svojo odločitev, nakazujejo tudi dostopni podatki, po katerih podobnega primera sploh še ni bilo. Na vprašanje, v kolikih primerih so podali podobno zahtevo in katerim članicam, nam Colombani ni odgovoril.

Poleg tega dobro obveščeni viri opozarjajo, da so evropski birokrati odločbo spisali pod lobističnim pritiskom avstrijsko-švicarskega podjetja Cameva, ki je bilo eden od dveh interesentov v zadnjem poskusu prodaje Elana. Pomenljivo je namreč, da je to podjetje že v ponudbi za dokapitalizacijo Elana menda zapisalo, da bo pri komisiji doseglo, da Elanu na bo treba vračati državne pomoči. Podjetje je imelo očitno ves čas v mislih, da bo do Elana prišlo bistveno ceneje, na primer v stečajnem postopku. V vmesnem času je sicer odstopilo od namere za vstop v Elan, saj se je podalo v posel s Formulo 1.