Evropska komisija je ugotovila, da sta banki JP Morgan Chase in Royal bank of Scotland (RBS) s kartelnim dogovarjanjem manipulirali pri določanju obrestne mere libor med marcem 2008 in julijem 2009, čeprav je to prepovedano, so danes sporočili iz komisije.

Medbančna obrestna mera libor je ključna za določanje cen vrste finančnih instrumentov, od hipotek do študentskih posojil, zaradi česar lahko že minimalna razlika prinaša ogromne dobičke. Regulatorji v ZDA in v Evropi so sicer kartelno dogovarjanje in manipulacije bank začeli odkrivati šele, ko je bilo prepozno oz. po izbruhu zadnje velike finančne krize leta 2008.

Kot je dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, gre za tretji takšen primer kaznovanja mednarodnih bank zaradi kartelnega dogovarjanja pri določanju medbančne obrestne mere.

V primeru manipulacij s švicarskim frankom pa je Evropska komisija kaznovala banke JP Morgan UBS in Credit Suisse, ki morajo plačati po 32,3 milijona evrov, medtem ko banki RBS ne bo treba plačati kazni. Tudi v tem primeru je namreč banka sama prijavila nepravilnosti.