"Evro bo zagotovilo za našo gospodarsko in politično varnost," je povedal Butkevicius, preden je danes nekaj minut po polnoči v prestolnici Vilnius dvignil prvi evro bankovec iz bankomata. Prevzem evra so v Litvi praznovali z ognjemetom in video projekcijami na javnih zgradbah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Finančni minister Rimantas Sadzius je medtem prevzem evra ocenil za zgodovinski trenutek, s katerim bo Litva storila korak naprej in dosegla novo stopnjo razvoja. Podpredsednik Evropske komisije iz Litve, pristojen za evro in socialni dialog, Valdis Dombrovskis, je medtem zatrdil, da je prevzem evra simboličen trenutek ne samo za Litvo, temveč tudi za evroobmočje, ki da ostaja stabilno in privlačno za nove članice.

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da večina Litovcev podpira prevzem evra, čeprav je podpora skupni evropski valuti v preteklosti nihala in na trenutke padla celo pod 50 odstotkov.

Litva je evro prevzela kot zadnja med baltskimi državami - Estoniji je to uspelo leta 2011, Latviji pa leta 2014. Litva bi morala evro sicer prevzeti že leta 2007, ko je to storila tudi Slovenija, a takrat za las ni izpolnila kriterija glede inflacije.