Najvišja rast in največji padci

Med državami članicami, za katere je Eurostat ta teden objavil popravljene podatke, je Madžarski in Poljski sledila Danska z 0,9-odstotno gospodarsko rastjo, medtem ko se je BDP Nemčije in Velike Britanije glede na trimesečje poprej okrepil za po 0,8 odstotka.

Pri padcih je na drugi strani Nizozemski sledila Estonija z 1,2-odstotnim krčenjem BDP, medtem ko sta Ciper in Portugalska zabeležila 0,7-odstotni padec.

Na letni ravni najhitrejša gospodarska rast Romunije

Na letni ravni je medtem najhitrejšo gospodarsko rast s 3,8 odstotka beležila Romunija, sledili sta ji Poljska s 3,5-odstotnim in Madžarska s 3,2-odstotnim zvišanjem. Na letni ravni so bili padci BDP najvišji na Cipru (-4,1 odstotka), v Estoniji (-1,5 odstotka) ter v Grčiji (-1,1 odstotka).

Slovenija je med januarjem in marcem na četrtletni ravni beležila 0,3-odstotni padec, na letni pa 1,5-odstotno rast BDP.

0,2-odstotna gospodarska rast v območju evra

Eurostat je ta teden v drugi oceni potrdil prvotno oceno o 0,2-odstotni gospodarski rasti v območju evra v prvem letošnjem četrtletju. Osemindvajsetčlanska EU je BDP v primerjavi s trimesečjem poprej okrepila za 0,3 odstotka. V obeh primerih se je rast BDP glede na četrtletje poprej upočasnila za 0,1 odstotne točke.

V primerjavi s prvim četrtletjem lani pa se je BDP držav z evrom med januarjem in marcem okrepil za 0,9 odstotka, članic EU pa za 1,4 odstotka. V četrtletju poprej je bila gospodarska rast območja z evro na letni ravni 0,5-odstotna, v EU pa je bila enoodstotna.