Družba Engrotuš, tretja največja veriga trgovin v Sloveniji, je lani dosegla enega najslabših rezultatov v zgodovini. Medtem ko skupina Tuš kljub predaji kinematografov in restavracij v upravljanje strateškim partnerjem znižuje izgubo, je njihova ključna hčerinska družba ustvarila kar 49 milijonov evrov čiste izgube.

Čisti prihodki Engrotuša, pod katerega okriljem med drugim delujejo Planeti Tuš, Tuš drogerije, bovling centri in biljardni klubi, so se po dostopnih podatkih znižali za kar deset odstotkov, na 509 milijonov evrov. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) se je znižal za dodatno tretjino, na 7,4 milijona evrov, tako da je predstavljal manj kot četrtino tistega iz najuspešnejšega leta 2008. Skupne obveznosti Engrotuša so se lani znižale za šest milijonov evrov, na 242 milijonov evrov. Tudi zato so se v krovnem Tušu Holdingu odločili, da Engrotuš preoblikujejo iz delniške v družbo z omejeno odgovornostjo. »S tem bomo poenostavili strukturo, znižali operativne stroške in povečali fleksibilnost korporativnega upravljanja,« so nam pojasnili.

Povsem drugače je bilo s Skupino Tuš, ki jo obvladuje Mirko Tuš. Konsolidirani čisti prihodki so se zaradi prej omenjenega znižali s 709 na 656 milijonov evrov. Toda poslovni izid iz poslovanja (EBIT) se je z 11 milijoni evrov obdržal na ravni leta 2012. »Čisti poslovni izid je Skupina Tuš konec leta izboljšala in za polovico zmanjšala izgubo glede na minulo leto,« so sporočili iz Tuša. Največje zasluge za boljše rezultate ima Tušmobil. »V šestem letu delovanja smo prvič poslovali s čistim dobičkom, poslovni prihodki so znašali 78,2 milijona evrov. Za skoraj 30 odstotkov smo povečali EBITDA, ki je dosegel 12 milijonov evrov. Tudi v letu 2013 smo bili najhitreje rastoči mobilni operater, število uporabnikov pa smo glede na leto 2012 povečali za več kot 8,3 odstotka in leto končali z več kot 270.000 uporabniki oziroma 11,9-odstotnim tržnim deležem,« so se pohvalili.

Spomnimo, da je Mirko Tuš v letu 2011 z bankami upnicami podpisal sporazum o reprogramu skoraj pol milijarde evrov obveznosti in se s tem izognil razglasitvi bankrota. Čeprav so banke z njegovim kršenjem finančnih zavez pridobile pravico do takojšnjega odpoklica vseh posojil in začetka razprodaje Tuševega trgovskega imperija, se to ni zgodilo. »Poslovanje in komunikacija z bankami potekajo nemoteno,« so pomirili javnost, zaposlene in partnerje.