Usoda Elana in njegovih zaposlenih je popolnoma v rokah vodstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Medtem ko evropska komisija stopnjuje pritisk na finančno ministrstvo, naj od Elana izterja 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, v vodstvu slabe banke privatizacijo begunjske družbe začenjajo znova.

Čeprav sta dobra tri leta po začetku privatizacije Elana ostala le še ameriški Boba Ing slovenskega poslovneža Roberta Antulovića in češki Sporten Grzegorza Hóte, noben od njiju za DUTB očitno ni sprejemljiv. Ta se namreč po neuradnih informacijah z nobenim od obeh snubcev niti ne pogaja in poskuša terjatev do Elana prodati v paketu s še nekaterimi svojimi preostalimi terjatvami tretjim kupcem. Do ponedeljka sta morala oba potencialna prevzemnika Elana lastnikom sporočiti, kaj, če sploh, sta se uspela dogovoriti z obema bankama upnicama Elana, od katerih je odvisen zaključek prodaje. »Denar za nakup Elana imamo zagotovljen, posel pa lahko zaključimo takoj. Sklenili smo zavezujoč dogovor z nekdanjim direktorjem Elana Urošem Koržetom (njegova ekipa od Elana terja deset milijonov evrov neizplačanih nagrad op. p.) in Gorenjsko banko. Ničesar pa se še nismo uspeli dogovoriti z Družbo za upravljanje terjatev bank,« nam je povedal svetovalec češkega Sportena Jakub Dyba.

Spomnimo, da je DUTB v začetku februarja nepričakovano objavila množičen poziv za prodajo 670 milijonov evrov terjatev do skoraj 30 podjetij, med katerimi je bila tudi begunjska skupina. »Do izteka roka smo DUTB poslali zavezujočo ponudbo, vendar še vedno čakamo na njihov odgovor,« nam je dejal Dyba. Koliko so jim ponudili za 14-milijonsko terjatev, ni želel razkriti.

Po neuradnih informacijah pa naj bi Čehi za Elan ponujali od 25 do 27 milijonov evrov, vendar to vključuje tako vračilo nedovoljene državne pomoči kot tudi odkup bančnih terjatev do Elana in poravnavo z njegovim nekdanjim vodstvom. Za 14-milijonsko terjatev DUTB naj bi tako Sporten ponujal le slabih pet milijonov evrov, kar je še okoli dva milijona evrov manj kot pred nekaj meseci. Skupno bi morali torej v DUTB pristati na okoli 70-odstoten diskont, na kar pa v slabi banki niso pripravljeni. Po neuradnih informacijah naj bi v DUTB pogovore s Sportenom nameravali obuditi šele, če bodo ti svojo ponudbo krepko zvišali. Prepričani so namreč, da bi lahko za terjatev iztržili višjo kupnino oziroma bi se v večji meri lahko poplačali v stečaju.

V DUTB na vprašanja, povezana s prodajo svojih terjatev do Elana, že dlje časa ne želijo odgovarjati. Tako so tudi včeraj ponovili, da postopka za prodajo terjatev niso ustavili, a dodali, da podrobnosti ne morejo komentirati. Na vprašanje, ali bodo prevzeli odgovornost, če bo Elan končal v stečaju, niso odgovorili.