Le nekaj dni po tem, ko so kriminalisti NPU pri družbah skupine DZS pod vodstvom Bojana Petana izvedli serijo hišnih preiskav in iskali dokaze za sume kaznivih dejanj, povezanih z lastninjenjem Term Čatež, naj bi obramba že pripravila prve protiargumente, s katerimi bo izpodbijala očitke specializiranega državnega tožilstva.

Z njimi bo sodišču, ki je zaradi domnevne pridobitve 24,5-milijonske premoženjske koristi do nadaljnjega zamrznilo celotno premoženje DZS, poskušala dokazati, da so dognanja in izračuni, do katerih je v letu dni prišlo tožilstvo, napačni in na trhlih temeljih. Pri ugotavljanju škode pri poslih z nepremičninami se je po mnenju obrambe v pomembni meri opiralo na vprašljive cenitve Geodetske uprave (Gurs), spregledalo podatke pooblaščenih cenilcev premoženja in kar samo predvidevalo, da so določene naložbe povsem brez vrednosti.

V preiskavi NPU se je ob glavnemu osumljencu Bojanu Petanu znašlo še deset fizičnih oseb, večini od teh očitajo pomoč pri storitvi več kaznivih dejanj zlorabe položaja in oškodovanja upnikov. Tako naj bi osumljeni z zlorabo različnih organov in z načrtnim izčrpavanjem prenašali sredstva podrejenih družb na DZS. Sporni naj bi bili posli z delnicami Term Čatež v letih 2007 in 2008, ko se je med dvema taboroma odvijal boj za lastništvo. Kriminaliste naj bi zanimala tudi pripojitev Turističnega podjetja Portorož (TPP) k DZS iz leta 2010 in posli z obveznicami Dela Prodaje. Terme Čatež in Marina Portorož naj bi bila po mnenju tožilstva oškodovana za vsaj 53 milijonov evrov, DZS pa naj bi se nezakonito okoristil za 24,5 milijona evrov.

Toda tožilstvo naj bi še pred samo izvedbo hišnih preiskav, ki so bile pred dobrim tednom dni, naletelo na veliko težavo pri prepričevanju preiskovalne sodnice okrožnega sodišča v Kopru o višini domnevne premoženjske koristi. Po naših informacijah so pri enem od spornih dejanj izračunali za kar 43 milijonov evrov koristi za DZS, vendar je preiskovalni sodnik ocenil, da gre za kvečjemu 11-milijonsko korist. Popravljati naj bi jih moral tudi pri drugih očitkih, ker da DZS pri poslih sploh ni imel koristi, ampak so bila to druga vpletena podjetja. Tako je smelo tožilstvo na podlagi sklepa za začasno zavarovanje protipravno pridobljene premoženjske koristi zamrzniti DZS pol manj sredstev. V morebitnem sodnem postopku bi bilo lahko bolj problematično opiranje na podatke Gursa.

Do 3,7-milijonskega oškodovanja Marine Portorož naj bi prišlo leta 2010 pri prenašanju nepremičnin na TPP, med drugim apartmajskega naselja Rezidence Marina in Hotela Koper. Medtem ko so jih s pomočjo izvedencev in sodnih cenilcev ovrednotili na dobrih 24 milijonov evrov, je po mnenju tožilstva njihova dejanska vrednost znašala 28 milijonov evrov. To so utemeljili z aktualnimi podatki Gursa, pri čemer ta v tedanjem času ni omogočal niti poskusnega izračuna vrednosti. Tudi po tem, ko so ga uradno zagnali, je bil tarča številnih očitkov o pomanjkljivih in napačnih izračunih. V primeru hotela naj bi Gurs celo enako vrednotil sobe in pomožne hotelske prostore.

Neresnični naj bi bili tudi očitki v zvezi z obveznicami Dela Prodaje, s katerimi so v DZS financirali nakup Term Čatež. Tako je DZS trimilijonski dolg do Marine Portorož poravnal z obveznicami, ki so po mnenju tožilstva ničvredne, saj Martina Portorož od leta 2011 do danes ni bila poplačana. Toda omenjene obveznice zapadejo leta 2021, do takrat pa se obrestujejo po 5,2-odstotni obrestni meri. Pri posojilu do DZS, za katerega je Marina Portorož izmenjala obveznice, so bile obresti medtem 3,2-odstotne.

Po prepričanju obrambe jim neupravičeno očitajo tudi 6,7-milijonsko oškodovanje Term Čatež pri zamenjavi njenih delnic TPP z delnicami DZS, do katere je prišlo pri že omenjeni pripojitvi. Medtem ko je družba P & S Group Deana Mikoliča za DZS izračunala vrednost 45 evrov za delnico DZS in 48 evrov za delnico TPP, so na tožilstvu prišli do bistveno drugačnih številk. Poštena vrednost za delnico DZS naj bi po tožilski oceni znašala 30 evrov, saj da so takrat kupovali lastne delnice po manj kot 35 evrov. Tržna vrednost delnic TPP naj bi bila medtem po podatkih tožilstva 72 evrov. Z vsemi temi posli si je sicer DZS povečal kapital s 73,5 na 116,4 milijona evrov.