Novi upravni odbor bo že v petek na sedežu družbe, kjer bo, v okviru svojih pristojnosti, nemudoma pričel z vodenjem poslov, je na spletni strani sporočila DUTB.

DUTB lahko odpokliče in razreši člane poslovodstva in organa nadzora

Perović je ekonomist z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami iz gospodarstva. Sodeloval je pri poslovnih in finančnih prestrukturiranjih, je nekdanji član uprave Slovenskih železnic, zadolžen za področje financ, in član nadzornih svetov Aerodroma Ljubljana in Pošte Slovenija.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponedeljek DUTB pooblastilo za vodenje poslov Avtotehne, tako da ta lahko zdaj odpokliče in razreši člane poslovodstva in organa nadzora, ne da bi za to odločitev potrebovala soglasje sodišča.

Avtotehna je šla v prisilno poravnavo septembra, ko je DUTB odstopila od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju, na podlagi katere se je Avtotehna z bankami upnicami dogovorila za moratorij na odplačilo posojil do konca leta. DUTB, ki je največji finančni upnik Avtotehne, tudi ni pristala na nov medbančni dogovor.

Želijo izboljšati sistem korporativnega upravljanja

Družba pa trdi, da ni trajneje nelikvidna, ker je do začetka postopka redno poravnavala vse obveznosti, tudi iz naslova davkov ter plač in prispevkov delavcev, ter da ni imela blokiranega nobenega transakcijskega računa. Trdi tudi, da ni dolgoročno plačilno nesposobna, saj ima dovolj premoženja za poravnavo vseh obveznosti in je lani in letos poslovala z dobičkom. Ob koncu junija je imela ob 86,8 milijona evrov dolgoročnih in kratkoročnih obveznosti za 104,3 milijona evrov sredstev.

V DUTB so ob vložitvi predloga za prisilno poravnavo pojasnili, da želijo prek prisilne poravnave izboljšati sistem korporativnega upravljanja in razrešiti nevzdržno strukturo financiranja na ravni krovne družbe. Načrtuje tudi lastniško prestrukturiranje, ki bo zmanjšalo njeno zadolženost. DUTB se želi izogniti hitri in nenadzorovani prodaji naložb Avtotehne, a verjame, da bi zasebno strateško lastništvo hčerinskim družbam v razumnem obdobju lahko prineslo koristi, so takrat zapisali.

Avtotehna je krovna družba v skupini Avtotehna. Njen portfelj poleg obvladujoče družbe sestavlja 15 hčerinskih podjetij in 15 družb vnukinj s področij informacijske tehnologije, avtomobilizma, trgovine, proizvodnje in storitev. V skupini so med drugim Avtera, Avtotehna oprema, Avtotehna VIS, Birotehna in Swatycomet.