Obveznice so bile izdane v nematerializirani obliki z vpisom na račun imetnika obveznic pri KDD - Centralni klirinško depotni družbi, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili z DUTB.

Obresti se bodo plačevale polletno, in sicer prvič 15. decembra letos, in nato vsakega 15. junija in 15. decembra. Zadnje obresti zapadejo skupaj z glavnico 15. decembra 2017.

Abanka je prejšnji teden z DUTB namreč podpisala pogodbo o izvajanju ukrepov za krepitev stabilnosti ter nanjo pravno in knjigovodsko prenesla slabe terjatve. Fizični prenos dokumentacije pa bo izveden predvidoma v dveh fazah do konca decembra.

Abanka je na DUTB prenesla sredstva v vrednosti 423,8 milijona evrov. Predmet prenosa so bile predvsem slabe terjatve v prenosni vrednosti 421,8 milijona evrov ter obveznice in lastniški deleži v prenosni vrednosti okrogla dva milijona evrov. Poleg prenosa slabih terjatev sodi v okvir ukrepov za krepitev stabilnosti Abanke tudi dokapitalizacija v višini 243 milijonov evrov, ki jo je država v obliki državnih obveznic vplačala 8. oktobra.

Da Abanka izpolnjuje pogoje za izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti, je vlada odločila julija lani, prvič pa jo je država dokapitalizirala že decembra lani, in sicer v višini 348 milijonov evrov. Banka je takrat prešla tudi v popolno državno last, kot del prestrukturiranja pa so bili odpisani vsi delničarji in imetniki podrejenih lastniških instrumentov.