Približno 1200 delavcev Mure, ki so po neslavnem propadu tega tekstilnega giganta leta 2012 našli službo v podjetju Aha Mura, bi lahko v teh dneh doživelo nov šok. Okrožno sodišče v Murski Soboti bi lahko že jutri odločilo o predlogu za začetek stečaja, ki so ga vložili na davčni upravi (Durs). Čeprav bo prva dama Aha Mure Mojca Lukančič poskušala storiti vse, da sodišče (še) ne bo sprejelo za zaposlene pogubne odločitve, so njene možnosti praktično nične.

Zaradi neplačanih prispevkov in davkov so na Dursu na sodišče vložili tudi predlog za stečaj laškega podjetja Aha Secaplast. Gre za enega izmed vodilnih slovenskih proizvajalcev izdelkov in polizdelkov iz plastičnih mas, ki na letni ravni ustvari več kot sedem milijonov evrov prihodkov in zaposluje več kot sto delavcev. Medtem je že v postopku prisilne poravnave podjetje Aha Emmi iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s predelavo aluminija in lesa, zaposluje pa 337 delavcev. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je leta 2012 doseglo 42 milijonov evrov prometa.

Vse kaže, da Lukančičevi in njenemu življenjskemu sopotniku Nigelu Petru Buxtonu ni uspelo najti čudežnega rešitelja ne za Aha Skupino, ki jo skupaj lastniško obvladujeta, ne za Aha Muro. Nedavno je propadla javna dražba, na kateri so hoteli v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodati terjatve do Aha Skupine. Kljub napovedim o tujem vlagatelju in čeprav so bile terjatve naprodaj po izklicni ceni 10,9 milijona evrov, kar je dobro tretjino manj od njihove vrednosti (17 milijonov evrov), zanje ni bilo zanimanja. Možni vlagatelj naj bi bil sicer tako za Aha Muro kot za Skupino Aha isti. Kot smo razkrili v Dnevniku, gre za finančni sklad Peacock iz Nemčije, v katerem naj bi bil eden večjih lastnikov prav tako nemški finančni sklad Union Trust.

Ko je murskosoboško sodišče aprila odločalo o stečaju Aha Mure, mu je Lukančičeva predložila pismo o nameri omenjenega sklada o dokapitalizaciji podjetja v višini več kot deset milijonov evrov. Na sodišču so se zato takrat tudi dogovorili, da se narok prekine in nadaljuje jutri. Kot ocenjujejo poznavalci, bi lahko Aha Mura jutri predlagala sodnega izvedenca ekonomske in finančne stroke, ki bi ugotavljal, ali je podjetje zrelo za stečaj. Obstaja tudi več drugih možnosti, s katerimi bi se odločanje o stečaju Aha Mure ponovno prestavilo. Toda dejstvo je, da se čas izteka.

Medtem ko je država leta 2009 ob propadu stare Mure pripravila načrt za zagotovitev proizvodnje po začetku stečajnega postopka in ga tudi dokaj uspešno izpeljala, tokrat ni znano, česa se lahko Murini delavci nadejajo v primeru propada Aha Mure. Čeprav je Lukančičeva že pred časom ocenila, da ne bi mogli nadaljevati proizvodnje oblačil, bi bilo po nekaterih ocenah v Pomurju mogoče ohraniti približno 700 delovnih mest.

Prav tako ni znano, kaj se bo zgodilo s srbsko odvisno družbo Aha Mura Prvi maj. To je Aha Mura prevzela leta 2012 na zahtevo nemške modne hiše Hugo Boss, ključnega Murinega kupca. S tem nakupom je Aha Mura postala največje evropsko tekstilno podjetje. Tako kot sta Lukančičeva in Buxton leta 2009 za nakup zaključene proizvodne celote iz stečajne mase Mure od države prejela 5,8 milijona evrov subvencij, sta jih nekaj milijonov evrov prejela tudi za nakup Prvega maja. Zaradi zamude pri izplačilu februarskih plač so zaposleni v srbski tovarni opozorilno stavkali.

Pod težo dolgov je dodobra načet tudi celotni poslovni imperij Lukančičeve in Buxtona. Po zadnjih dostopnih podatkih Aha Skupina dolguje bankam kar okoli 60 milijonov evrov. Potem ko sta NLB in Nova KBM na DUTB prenesli terjatve do Aha Emmi, je DUTB prejšnji mesec predlagala poenostavljeno prisilno poravnavo za to slovenjebistriško podjetje. Če zanj še obstaja nekaj upanja, se bo Aha Secaplast v primeru odsotnosti svežega denarja stežka izognil stečaju. Podjetje, ki je leta 2012 ustvarilo skoraj 600.000 evrov čiste izgube, ima za najmanj milijon evrov davčnega dolga, vse račune pa ima blokirane že od oktobra 2012. Na Dursu na vprašanje, ali so zahtevali stečaj Aha Secaplasta, niso odgovorili, ker so informacije, ki se nanašajo na konkretnega davčnega zavezanca, davčna skrivnost.

O nadaljnjih korakih in možnih scenarijih reševanja njenega poslovnega imperija smo želeli vprašati tudi Lukančičevo, a je bila včeraj za komentar nedosegljiva.