"Na srečanju so bila podana dodatna pojasnila v zvezi s financiranjem prevzema in glede obremenitve nepremičnin domžalske družbe. Predstavniki Heliosa bodo ministrstvu predložili dodatno dokumentacijo, tako da bo ministrstvo lahko zaključilo oceno zakonitosti prevzemnih aktivnosti," so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ko bodo zbrana in ocenjena vsa dejstva o prevzemu, bo ministrstvo o tem tudi obvestilo javnost. "Ocenjujemo, da bo to v naslednjem tednu," so dodali.

Odločitve o napovedanih ovadbah še niso sprejeli

Dragonja je 24. junija namreč napovedal, da bo ministrstvo na podlagi zbranih informacij glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in sedanje uprave Heliosa.

Kasneje pa je Dragonja pojasnil, da "zadeve preverjajo, ko bo interno strokovno mnenje izdelano, pa bodo to lahko tudi komentirali". Odločitve o morebitnih ovadbah, kot je dodal, tako še niso sprejeli.

Ministrstvo se je za preverjanje zakonitosti postopkov financiranja prevzema odločilo zaradi vrste domnevno problematičnih dejanj, ki naj bi ogrozile nadaljnjo poslovanje oz. nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo.

Praksa prevzemnikov, kjer se finančna bremena za poplačilo delničarjev prenese na prevzeto družbo, je namreč po ministrovem mnenju nesprejemljiva.

Eno od 15 podjetij predvidenih za privatizacijo

Helios je eno izmed 15 podjetij, ki jih je vlada uvrstila na seznam podjetij, predvidenih za privatizacijo. Konzorcij, v katerem so bile tudi državne družbe, je prodajni postopek začel avgusta 2012. Ključni mejnik v prodajnem postopku predstavlja oktobra lani z Ringom podpisana kupoprodajna pogodba - Ring je kupnino za Heliosov delež nakazal aprila letos in tako postal večinski lastnik domžalskega proizvajalca barv in lakov.

Potem ko je Ring aprila prodajalcem Heliosa plačal kupnino, je prevzel tudi vodenje družbe. Novi nadzorni svet Heliosa je za predsednika uprave imenoval dotedanjega člana uprave za finance Klavžarja, v upravo pa imenoval štiri nove člane.