Pri prevzemu domžalskega Heliosa obstajajo znaki, da je avstrijski Ring prekršil prevzemno zakonodajo, je včeraj opozoril minister za gospodarstvo Metod Dragonja. Gre za člen, ki prevzemnikom prepoveduje obremenitev premoženja družbe za potrebe financiranja njenega prevzema.

V Dnevniku smo razkrili, da je moral Helios takoj po prevzemu svoje nepremičnine, odvisne družbe in drugo premoženje zastaviti za 110-milijonsko posojilo, s katerim so Avstrijci poravnali kupnino za 78 odstotkov Heliosa. Prejšnji nadzorniki, ki bi se morali strinjati z večjimi posli, s tem po naših informacijah niso bili niti seznanjeni. Ali je Helios zastavil premoženje tudi za posojilo, ki ga je Ring najel za odkup ostalih delnic v prevzemni ponudbi, kar bi bilo v nasprotju z zakonom, za zdaj ni znano.

Odgovora o tem Dragonja ni prejel. Če so ga Avstrijci v zadnjih dneh zasuli s podrobnostmi o postopku prevzema, njegovem financiranju in refinanciranju Heliosovih bančnih posojil, vse to pa podkrepili s potrdili pravnih svetovalcev, je zaman pričakoval pojasnila v zvezi z vpisom 400 milijonov evrov vredne maksimalne hipoteke na premoženju Heliosa. Ta bi lahko potrdila ali ovrgla sume, da je Ring za najeta posojila po vzoru prepovedanih tajkunskih prevzemov obremenil Heliosovo premoženje.

Kljub temu in kljub jasnim napovedim Dragonja ni kazensko ovadil Heliosove uprave, ki jo od aprila vodi Aleš Klavžar, in nadzornega sveta pod vodstvom Geralda Martensa, prvega moža Ringa. Namesto tega je odprta vprašanja posredoval Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), saj sami »nimajo neposrednih preiskovalnih pristojnosti«. Tako se iskanja morebitnih kršitev v postopku prevzema Heliosa (še) ne bodo lotili organi pregona, temveč bo to najprej preveril ATVP. Ta je sicer že pregledal prevzemno dokumentacijo in tudi soglašal s prevzemom.

Ali je ATVP pri svojem takratnem odločanju razpolagal tudi z listinami, ki jih je minister Dragonja medtem dobil, ostaja neznanka. »Vse informacije v zvezi z (morebitnimi) postopki nadzora, ki jih vodi ATVP, so zaupne,« so bili kratki na ATVP pod vodstvom Damjana Žuglja. Če bi se izkazalo, da so Avstrijci v Heliosu res prekršili zakonodajo, bi jih lahko doletela podobna usoda kot pred leti dunajsko borzo in do nadaljnjega bi izgubili glasovalne pravice. Ob tem bi moral ATVP pohiteti, saj bodo Avstrijci že čez slaba dva tedna na skupščini Heliosa odločali o iztisnitvi še zadnjih preostalih malih delničarjev.

So pa na ministrstvu, ki bo v kratkem dobilo novega ministra, zaradi zapletov pri prodaji Heliosa in Mercatorja že začeli pripravljati spremembe zakona o prevzemih. Zdajšnji zakon je po Dragonjevih besedah v glavnem procesno naravnan in ščiti male delničarje. Ne zagotavlja pa drugih ciljev, kot je zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti podjetja in nadzor nad dogajanjem v podjetju po prevzemu. Tako se lahko zgodi, da nemudoma po prevzemu nase prevzame dodatne finančne obremenitve, ki mu radikalno povečajo stroške financiranja. Tako je tudi pri prevzemu Mercatorja Agrokor najprej zagotavljal, da bo nakup financiral le z lastniškimi viri, zdaj pa ga bo praktično v celoti z dolžniškim viri.