Najnižje obresti na 10-letne obveznice med državami območja z evrom še naprej beleži Nemčija. Donos do dospelosti njenih 10-letnih dolžniških papirjev se je danes znižal za 0,02 odstotne točke in je pri 0,76 odstotka.

Pribitek slovenskih na nemške 10-letne obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako danes znaša 1,59 odstotne točke.

Nove rekordno nizke vrednosti so danes dosegli tudi donosi na 10-letne obveznice Avstrije, Belgije, Nizozemske, Francije, Španije, Portugalske in Irske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Še naprej pa izstopa zahtevana donosnost na češke 10-letne dolžniške papirje. Ta je pri 0,77 odstotka, kar ni le rekordna vrednost za to državo, ampak celo drugi najnižji donos med vsemi državami članicami EU.

Donosi na obveznice držav z evrom dosegajo nove rekordno nizke ravni, potem ko je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izrazil pripravljenost na dodatno rahljanje denarne politike. Na kongresu evropskih bank v Frankfurtu je Draghi v petek zatrdil, da je ECB odločena v boju zoper nizko stopnjo inflacije ter šibko konjunkturo v območju evra storiti vse, kar je v njeni moči.

ECB si trenutno prizadeva razbremeniti banke z odkupovanjem kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem. To naj bi bankam ustvarjalo prostor za novo kreditiranje.