Okoli 14. ure se je donos do dospelosti slovenskih dolžniških papirjev na elektronski borzi MTS gibal pri 2,96 odstotka, kar je 0,03 odstotne točke manj kot v torek. V torek se je donosnost slovenskih obveznic pod mejo treh odstotkov spustila prvič po sredini junija.

Najbolj upadli zahtevani donosi na obveznice t. i. ranljivih držav z evrom

Ugodneje se zadolžujejo tudi druge evropske države. Donos do dospelosti nemških 10-letnih obveznic, ki veljajo za referenčne v območju evra, se je danes znižal za 0,01 odstotne točke na 0,99 odstotka. Pribitek slovenskih na nemške obveznice je s tem pri 1,97 odstotne točke.

Donos do dospelosti francoskih 10-letnih obveznic je bil danes popoldne pri 1,38 odstotka.

Sicer pa so najbolj upadli zahtevani donosi na obveznice tako imenovanih ranljivih držav z evrom. Donos na italijanske je upadel za 0,04 odstotne točke na 2,57 odstotka, na španske pa za 0,06 odstotne točke na 2,38 odstotka.

Zahtevana donosnost za irske dolžniške papirje je bila glede na torek nižja za 0,08 odstotne točke in je bila pri 1,87 odstotka, medtem ko je na portugalske upadla za 0,09 odstotne točke na 3,31 odstotka.

Največja nevarnost je ukrajinska kriza

Eno največjih nevarnosti gospodarskemu okrevanju držav z evrom v zadnjem času predstavlja ukrajinska kriza, zaradi katere je EU uvedla sankcije proti Rusiji, Rusija pa je odgovorila s podobno mero.

Nasilje na vzhodu Ukrajine je od sredine aprila terjalo že več kot 2000 mrtvih, prek 300.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. V zadnjih dneh so napetosti v odnosu med Kijevom in Moskvo sicer nekoliko popustile.