Pribitek slovenskih na desetletne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, znaša 1,47 odstotne točke. Donos na nemške obveznice z dospelostjo avgusta 2023 je ob tem času denimo pri 0,51 odstotka, kar je toliko kot ob začetku trgovanja.

Donos na državne dolžniške vrednostne papirje Slovenije, za katero se je še pred dobrim letom ugibalo, ali bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč, se že nekaj časa postopno znižuje.

Donos se je začel močno zviševati marca 2013

Zaradi špekulacij o morebitni pomoči Sloveniji se je začel donos močno zviševati marca 2013, obrestna mera pa je aprila 2013 za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Ko se je decembra 2013 izkazalo, da bo Slovenija banke sposobna sanirati sama, se je pritisk na državo umiril. Izboljševati so se začele tudi razmere v gospodarstvu, država pa trenutno beleži eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi.

Sredi januarja lani se je donos na slovenske desetletne obveznice denimo gibal še na ravni okoli štirih odstotkov in pol.