Čeprav danes pada zahtevana donosnost za večinoma vse države z evrom, pa so se obresti na slovenske obveznice znižale daleč najbolj. Državni statistični urad je danes objavil, da je Slovenija v tretjem letošnjem četrtletju zabeležila 3,2-odstotno gospodarsko rast, kar je ena najvišjih stopenj rasti držav z evrom.

Donos do dospelosti nemških 10-letnih obveznic, ki veljajo za referenčne v območju evra, se je včeraj spustil na novo rekordno nizko raven 0,71 odstotka, kjer vztraja tudi danes. Pribitek slovenskih na nemške obveznice je s tem pri 1,37 odstotne točke.

Nove rekordno nizke ravni pa dosegajo tudi obveznice nekaterih drugih držav z evrom. Obresti na državne obveznice članic monetarne unije se znižujejo, vse odkar je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi zagotovil, da je banka pripravljena sprejeti nove ukrepe za oživitev zaspanega evropskega gospodarstva. Izključil ni niti možnosti, da bi ECB začela program odkupa državnih obveznic.

Obresti na francoske 10-letne obveznice so se do popoldneva spustile pod mejo enega odstotka, natančneje na 0,98 odstotka. Donos na italijanske obveznice se je v primerjavi s četrtkom znižal za 0,04 odstotne točke na 2,05 odstotka, donos na španske pa je padel za 0,01 odstotne točke na 1,91 odstotka.

Tik za nemškimi obveznicami pa tudi danes presenetljivo vztrajajo obveznice Češke, ki sicer ni članica območja z evrom. Donos do dospelosti čeških 10-letnih državnih dolžniških papirjev je danes pri 0,72 odstotka, kar je 0,02 odstotne točke manj kot v četrtek in tik nad zahtevano donosnostjo za nemške obveznice.