Čeprav bodo letos v podjetju Domel iz Železnikov, ki se ukvarja s proizvodnjo elektromotorjev in zaposluje približno tisoč ljudi, potolkli vse rekorde, naj bi v prihodnjem letu dodatno zvišali obseg poslovanja in prvič v svoji 69-letni zgodovini presegli 100 milijonov evrov prometa.

»Za prihodnje leto smo pripravili poslovni načrt, ki upošteva letošnjo visoko rast obsega poslovanja. Pričakujemo, da bo obseg v enakem razredu, kot je v letošnjem letu,« nam je pojasnila Jožica Rejec, predsednica uprave Domela Holdinga. V letošnjem letu bodo celotni prihodki skupine na ravni 97 milijonov evrov, kar je za 11 odstotkov več kot lani. Potemtakem jih lahko v letu 2015 ustvarijo dodatnih deset milijonov evrov več. Izpolnitev teh načrtov je odvisna od dogajanja v regiji in po svetu, kjer so navzoči.

Podjetje, ki je inovativni tehnološki vodja v najdražjem delu trga sesalnih enot in ima 15-odstotni tržni delež na svetu, večino prihodkov ustvari v osnovnem programu, s poudarkom na malih suhih sesalnih enotah. »Novi programi, v katere smo v minulih letih vlagali, že prinašajo prispevek k rezultatu in obsegu poslovanja,« dodaja Rejčeva. Veliko večino proizvodov Domel izvozi na trge EU, pri čemer je ključni trg Nemčija, pomembni trgi zanj pa so tudi Madžarska, Slovenija, Poljska in Švedska.

Še dosti bolj spodbudni so podatki o rastočem denarnem toku iz poslovanja (EBITDA). Ta kaže, koliko denarja ostane podjetju za naložbe, poplačilo dolga in obresti ter morebitno izplačilo dividend. Že lani je EBITDA skupine Domel znašal 8,8 milijona evrov, letos pa naj bi presegel desetodstotni delež v prihodkih, tako da bi se lahko gibal okrog desetih milijonov evrov. Tako so v osrednji družbi Domel lani odplačali za slabe štiri milijone evrov bančnih posojil. Teh so imeli konec lanskega leta še za približno 11 milijonov evrov, in sicer pri Sberbank in SKB.

Rekordni poslovni rezultati jim omogočajo tudi izplačevanje vedno višjih dividend, s katerimi vračajo posojila za delavski prevzem iz leta 2007. Takrat je Domel Holding, ki ima 700 delničarjev, pretežno zaposlenih in upokojencev, od paradržavnih skladov odkupil 48 odstotkov Domela. Za financiranje nakupa so morali pri NLB najeti 6,4 milijona evrov posojila. Do danes je večino že odplačal, konec lanskega leta pa je imel odprtega za še 2,66 milijona evrov dolga. Tega bo Domel Holding očitno odplačal v pičlih nekaj letih, saj se dividende iz Domela povečujejo. Leta 2009 so znašale pol milijona evrov bruto, leta 2011 800.000 evrov, lani pa že okrogel milijon evrov. Ob tem, da pospešeno vračajo bančno posojilo, so tudi sebi začeli izplačevati del ustvarjenega dobička. Tako so si delničarji Domela Holdinga v zadnjih treh letih razdelili skoraj četrt milijona evrov na leto.

Kljub temu ohranjajo vlaganja na relativno visoki ravni. »Povprečno vlagamo v razvoj tri odstotke in opremo osem odstotkov,« je dejala Rejčeva. Za kupca iz EU bodo v prihodnjem letu začeli izdelovati nov elektromotor, ki se bo uporabljal za delovanje klimatskih naprav. Dva milijona evrov težka naložba jim bo v petih letih prinesla za 25 milijonov evrov prihodkov. Z rastjo obsega poslovanja se povečuje tudi število zaposlenih. »Zaposlili smo vse naše štipendiste, poleg tega smo dodatno zaposlovali še v proizvodnji zaradi povečanega obseg dela,« je povedala Rejčeva. Tudi za prihodnje leto načrtujejo, da bodo še povečevali obseg zaposlenih in zaposlovali kadre, ki jih vzgajajo.