Družba Debitel in z njo več kot 90.000 uporabnikov se pričakovano seli pod okrilje Telekoma Slovenije. Ta naj bi za četrtega največjega mobilnega operaterja v državi odštel nekaj več kot deset milijonov evrov.

Do sedaj je bil Debitel v lasti holdinga ACH, ki je v programu finančnega prestrukturiranja in mora prodati premoženje na zahtevo bank upnic. Pri teh bo končala tudi kupnina, posel pa mora potrditi še varuh konkurence. Debitel je sicer brez dolgov, nazadnje pa je v letu 2013 ustvaril 15,3 milijona evrov prihodkov in 2,4 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Čeprav bo Debitel končal v rokah konkurenta, ki je po številu mobilnih uporabnikov 12-krat večji, naj se kratkoročno z vidika uporabnikov in družbe ne bi kaj dosti spremenilo.

Ohranitev blagovne znamke

Debitel naj bi ohranil samostojnost in blagovno znamko. Kaj se bo zgodilo z naročniškimi paketi, ni znano. Iz Telekoma so sporočili le, da bodo krepili sinergije med družbama in »Debitelovim uporabnikom mobilnih storitev tudi v prihodnje omogočali uporabo najkakovostnejših storitev na slovenskem trgu«. Pričakovati je, da bodo uporabnike Debitela spodbujali k prehodu na Telekomovo paketno ponudbo. Ob tem ne gre pozabiti nedavne poteze Telekoma, ko je ukinil 16 starih paketov in uporabnike enostavno preselil na druge.

Najnovejši Telekomov prevzem na domačem trgu je bil pričakovan. Debitel že od samega začetka gostuje na Telekomovem mobilnem omrežju in plačuje za njegovo uporabo. Če bi torej Debitel končal v rokah Telemacha, ki se je ravno tako zanimal za nakup, bi ga lahko ta priključil na svoje oziroma Tušmobilovo mobilno omrežje, s tem pa bi Telekom čez noč izgubil pomemben del prihodkov.

Dividende in nižanje stroškov

Tako pa si lahko v naslednjih letih z dividendami in racionalizacijo Debitelovega poslovanja celo povrne pomemben del kupnine. Časov, ko je Debitel svojim lastnikom izplačeval po 1,5 milijona evrov dividend na leto, je zdavnaj konec. V letih 2012 in 2013 so jih tako prejeli za le slab milijon evrov, v lanskem letu pa vsega 720.000 evrov. Višina dividend je namreč neposredno vezana na doseženi čisti dobiček, ki se je v zadnjih letih vztrajno zniževal. Po neuradnih informacijah naj bi Debitel v minulem letu vendarle posloval tako z več prihodki kot dobička.

Dodatne rezerve naj bi Debitel skrival v podpornih službah in drugih fiksnih stroških. Ker bo kmalu prešel pod okrilje Telekoma, bi lahko začel uporabljati njegovo finančno, kadrovsko in druge službe. Odveč bi bili lahko tudi vodstveni kadri. Čeprav so se prejemki poslovodstva Debitela v zadnjih nekaj letih močno znižali, je družba v letu 2013 za plačo direktorja Boruta Razdevška in drugih zaposlenih na individualnih pogodbah namenila več kot 650.000 evrov.