Rast Skupine Krka se je v drugem letošnjem četrtletju skoraj povsem ustavila. Polletni prihodki so bili pri 599 milijonih evrov le še za 0,4 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, ob nizki rasti prihodkov pa se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) znižal za tri odstotke. Zaradi nekoliko ugodnejšega gibanja vrednosti lokalnih valut je bil polletni čisti dobiček za šest odstotkov višji kot v prvi polovici lanskega leta in je znašal skoraj 107 milijonov evrov.

Čeprav predsednik uprave Krke Jože Colarič poudarja, da poslovanje novomeške skupine v Ukrajini in Rusiji poteka nemoteno in brez večjih težav, se jim je medletna rast prihodkov v Ruski federaciji znižala z 20 na pet odstotkov, v Ukrajini pa so utrpeli 13-odstotni padec. Sankcij proti Rusiji, ki bi prizadele tudi farmacevtsko industrijo, v Krki ne pričakujejo. »Veliko bo grmenja in malo dežja,« je optimističen Colarič, ki pričakuje, da jim bo na evropskem sodišču v Luksemburgu uspelo dokazati, da niso kršili pravil konkurence. Spomnimo, da je evropska komisija pred dnevi ugotovila, da so francoski Servier in še pet generičnih farmacevtskih proizvajalcev pri prodaji zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka perindopril kršili pravila EU o varstvu konkurence. Krko je zaradi tega doletela kazen v višini deset milijonov evrov, pri čemer pa je imela zaradi tega spora oblikovanih za skoraj petkrat več rezervacij. Ali bodo preostanek rezervacij v višini 37,5 milijona evrov sprostili, kar bi jim povečalo dobiček, Colarič še ni želel napovedati.

Ob triodstotnem padcu prodaje v zahodni Evropi postajata za Krko vedno pomembnejši srednja in vzhodna Evropa, kjer so v prvi polovici leta ustvarili že skoraj 60 odstotkov prihodkov. Za prihodnja četrtletja Colarič sicer napoveduje tudi rast prodaje v zahodni Evropi, kjer nameravajo večji poudarek dati prodaji prek lastne mreže in ne več prek lokalnih distributerjev.

A večjih rasti v Evropi vsaj še nekaj let po ocenah analitikov ni pričakovati. Svetovni trg zdravil na recept bo po napovedih analitične strani Statista letos dosegel 749 milijard dolarjev, leta 2020 pa že 1017 milijard dolarjev. Najhitreje rastoči trgi zdravil zadnjih petih let so bili jugovzhodna in vzhodna Azija, južna Azija in latinska Amerika, kjer so letne stopnje rasti presegale deset odstotkov, medtem ko je letna rast trga zdravil v EU dosegla zgolj tri odstotke. Po ocenah BBC Research, ki se ukvarja z raziskavami trga, je bil trg generičnih zdravil lani vreden 300 milijard dolarjev, do leta 2018 pa naj bi se povzpel na več kot 500 milijard dolarjev. Tako ne preseneča, da so v Krki lani dodali svojo šesto regijo, ki obsega Bližnji vzhod z Afriko, Daljni vzhod in obe Ameriki, domala vse investicije novomeškega farmacevta pa so bile zadnjih nekaj let namenjene prav povečanju proizvodnje. Po napovedih Colariča naj bi tako nov proizvodni obrat Notol 2 v Novem mestu, v katerega bodo skupno investirali 200 milijonov evrov, delno začel obratovati že v začetku prihodnjega leta, proizvodni obrat Sinteza 1 v Krškem, ki je ocenjen na 85 milijonov evrov, pa že jeseni.