Adria Bank, avstrijska banka v lasti Nove KBM, gre po naših informacijah v postopek nadzorovane likvidacije. Iz omar dunajske banke so očitno začeli padati tudi okostnjaki iz časov, ko jo je vodil dolgoletni predsednik uprave Jurij Detiček. Samo lani je banka zaradi slabitev in odpisov pridelala več kot 30 milijonov evrov izgube, kar je enako četrtini njene bilančne vsote. Slaba posojila banke že več mesecev pregledujejo zunanji revizorji.

Zgodba Adria Bank, ustanovljene leta 1980 na Dunaju, prek katere je NKBM v zadnjem desetletju obvodno financirala posamezne družbe in projekte na Hrvaškem, se očitno bliža koncu. Kot smo neuradno izvedeli, je namreč načrtovana prodaja banke, iz katere se mora NKBM po sklepu evropske komisije umakniti do konca leta, padla v vodo. Rdečo luč hitrim lastniškim spremembam naj bi prižgali pri avstrijskem regulatorju finančnega trga (FMA), ki je v upravo Adria Bank že marca imenoval posebnega pooblaščenca. V FMA naj bi si želeli vzeti več časa za odločanje o izdaji dovoljenja potencialnemu novemu lastniku banke, ki mu je NKBM želela prodati delnice. Ta naj bi prihajal z območja nekdanje Sovjetske zveze. Ker bi NKBM v tem primeru za prodajo Adria Bank zmanjkalo časa, ji preostane le še likvidacija. »V skladu z zavezami iz načrta prestrukturiranja bomo pravočasno sprejeli odločitev o usodi Adria Bank in o njej ustrezno obvestili deležnike,« so nam včeraj pojasnili v NKBM, ki jo vodi Aleš Hauc.

Uradno: v Adria Bank 55 milijonov slabih posojil

Medtem na dan prihajajo tudi uradni podatki o luknjah v bilancah avstrijske banke. Ta je imela na zadnji dan lanskega leta za več kot 55 milijonov evrov slabih posojil, ki tako predstavljajo že večino njenega portfelja. Ta bodo pomenila veliko težavo tudi za NKBM, saj jih bo ob likvidaciji Adria Bank zelo verjetno prenesla pod svoje okrilje. Tudi po prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ima NKBM v svojem portfelju še vedno za okoli 379 milijonov evrov neto slabih posojil. Delež teh bo tako ob »pripojitvi« portfelja Adria Bank v najslabšem primeru že dosegel 22 odstotkov.

Po podatkih iz letnega poročila Adria Bank naj bi bilo z zavarovanji »pokritih« za manj kot 13 milijonov evrov od prej omenjenih 55 milijonov evrov slabih posojil. Večino preostale razlike so v banki pokrili z rezervacijami, ki so jih morali v začetku leta na zahtevo FMA močno povečati. Samo lani so v Adria Bank opravili za skoraj 38 milijonov evrov rezervacij, slabitev in odpisov. V prvih mesecih leta je bila banka celo kapitalsko neustrezna. Po tem, ko so trije njeni dosedanji lastniki (NKBM, NLB in Beogradska banka v stečaju) na skupščini pristali na znižanje kapitala banke na nič evrov in izbris svojih delnic, jo je NKBM pred dnevi dokapitalizirala z dvanajstimi milijoni evrov. S tem je postala njena izključna lastnica. Samo slabitev deleža v Adria Bank je NKBM lani stala dobrih 16 milijonov evrov.

Da je kreditni portfelj Adria Bank slab, je že lani uradno ugotovila ena od revizij, ki so jo opravili v banki. Tam po naših podatkih tuji zunanji revizorji že več mesecev pregledujejo nekatera posojila, ki jih je Adria Bank odobrila do leta 2010, ko jo je še vodil Detiček. Nadzornemu svetu banke je takrat predsedoval nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič, njegov podpredsednik pa je bil nekdanji član uprave NLB Andrej Hazabent, vrsto let eden najvplivnejših slovenskih bančnikov. Že lani je ena od revizij ugotovila pomanjkljivosti pri organizaciji službe za skladnost poslovanja v banki.

Slovenski upniki »nasedli« v zadarskem Tankerkomercu

Kateri posli Adria Bank so se znašli pod drobnogledom, uradno ni mogoče izvedeti. Po naših informacijah pa so med njimi posojila hrvaškima družbama Granolio – v njenem nadzornem svetu še vedno sedi Detiček, do leta 2012 nadzornik NLB, ki v Sloveniji velja za enega glavnih lobistov Agrokorja, poslovnega partnerja Granolia – in Tankerkomerc, ki je pred kratkim izšla iz prisilne poravnave. Slednjo je vrsto let vodil Božo Jusup, eden najvplivnejših hrvaških gospodarstvenikov iz vrst tamkajšnje gospodarske zbornice, med drugim tudi dober prijatelj hrvaškega generala Anteja Gotovine in nekdanjega ministra za promet v hrvaški vladi Božidarja Kalmete (HDZ). Podrobnejši vpogled v insolvenčno dokumentacijo Tankerkomerca razkriva, da izpostavljenost Adria Bank do družbe presega pet milijonov evrov, kar banko po velikosti terjatve uvršča celo v sam vrh upnikov. Adria Bank bo morala na vračilo tega denarja po načrtu prestrukturiranja čakati do leta 2019. Tudi daleč največji posamični upnik Tankerkomerca, ki je od konca lanskega leta prešel v roke turške skupine Dogus, ima slovenske korenine. To je NLB Leasing, ki mu družba dolguje več kot enajst milijonov evrov. V NLB Leasingu so sicer že pristali na odpis skoraj tretjine tega zneska.

»Nadzorni svet Adria Bank bo pravočasno preučil ugotovitve pregledov poslovanja in v zvezi s tem sprejel ustrezne odločitve,« so nam na več vprašanj odgovorili v NKBM. V Adria Bank, ki jo vodi Gregor Kaiser, ne dajejo pojasnil.