Delničarji so se na današnji skupščini uvodoma seznanili z letnim poročilom družbe za lani ter poročiloma nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila družbe in poročila poslovodstva o odnosih s povezanimi družbami.

Skupščina odobrila delo uprave in nadzornega sveta

Prav tako so se seznanili s prejemki članov uprave in nadzornega sveta družbe v minulem letu, je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 82,3 odstotka kapitala, se je seznanila tudi s podatkom, da je čista izguba Radenske v lanskem letu znašala 3,7 milijona evrov in da jo je uprava v celoti pokrila iz preostanka čistega dobička iz leta 2012 v višini 245.728 evrov, drugih rezerv iz dobička v višini 1,5 milijona evrov in zakonskih rezerv v višini 1,9 milijona evrov. Bilančni dobiček družbe je bil tako v lanskem poslovnem letu na ničli.

Delničarji so se seznanili tudi z izvedbo popravkov računovodskih izkazov za pretekla obdobja, in sicer na dan 1. januar 2012 in 31. december 2012. Zaradi izvedenih popravkov je bila za pretekla obdobja ugotovljena čista izguba v skupni višini 5,1 milijona evrov, ki jo je uprava v celoti pokrila iz drugih rezerv iz dobička.

Še lani so sicer na podlagi podatka, da je Radenska leto 2012 sklenila z bilančnim dobičkom v višini pol milijona evrov, potrdili, da se 300.000 evrov nameni za izplačilo dividend v višini šest centov bruto na delnico, preostanek v višini skoraj 197.500 evrov pa razporedi v preneseni dobiček.

Skupščina je danes upravi in nadzornemu svetu za lani podelila razrešnico in tako odobrila njuno delo.

Radenska je v postopku prodaje

Za pooblaščenega revizorja za letošnje leto je imenovala družbo Ernst & Young.

Seznanila se je še z odločitvijo sveta delavcev, ki je na seji 7. novembra lani v nadzorni svet za mandat štirih let imenoval Franka Lipičarja in Dominika Omarja.

Radenska je sicer v postopku prodaje. Pivovarna Laško, ki je njena 82-odstotna lastnica, jo prodaja že od lani. Izvedba prodaje je načrtovana do konca leta.

Zavezujočo ponudbo za nakup Radenske je oddala češka Kofola, ki se je pri tem povezala s skupino P&P v lasti družine Polič. Povezani verjamejo, da bi sodelovanje prineslo pozitivne učinke za Radensko in njene zaposlene. Po neuradnih informacijah naj bi ponudbo oddala tudi družba Coca-Cola Hellenic iz Grčije.