Delničarji Mercatorja se bodo na skupščini seznanili z odstopi člana nadzornega sveta Bojana Branka, ki je odstopno izjavo podal 27. junija, ter odstopi prvega nadzornika Mateja Lahovnika in članov nadzornega sveta Roka Rozmana, Borisa Galića, Zdenka Podlesnika in Marjete Zevnik, ki so odstopno izjavo podali 4. avgusta in odstopajo z 28. avgustom.

Glasovanje o predlaganih novih nadzornikih

Skupščina bo nato glasovala o predlaganih novih nadzornikih Damirju Kuštraku, Anteju Todoriću, Ivanu Crnjacu, Darku Knezu, Ivici Mudriniću in znova tudi Mateju Lahovniku.

Kuštrak, rojen leta 1956, je v Zagrebu najprej diplomiral iz gradbeništva, nato pa magistriral še na fakulteti za agronomijo. Od leta 2008 v Agrokorju opravlja funkcijo izvršnega podpredsednika za izvozne trge.

Todorić, rojen leta 1978, je v Zagrebu najprej diplomiral iz ekonomije, nato pa magistriral iz financ. Trenutno je v Agrokorju zaposlen kot izvršni podpredsednik za poslovno skupino maloprodaja.

Crnjac, rojen leta 1977, je v Zagrebu najprej diplomiral iz ekonomije, nato pa na Bledu zaključil še MBA. Od leta 2008 v Agrokorju oopavlja funkcijo člana uprave družbe. Zadolžen je za področje strategije in kapitalske trge.

Knez, rojen leta 1970, je v Zagrebu najprej zaključil dodiplomski študij na fakulteti za strojništvo in ladjedelništvo, pozneje pa še program INSEAD International program for executive managers ter magistrski študij ekonomije. Od leta 2007 v družbi Konzum opravlja funkcijo predsednika uprave.

Mudrinić, rojen leta 1955, je v Torinu diplomiral s področja elektrotehnike. Trenutno opravlja funkcijo predsednika Združenja hrvaških delodajalcev in predsednika Hrvaškega nacionalnega sveta za konkurenčnost.

Lahovnik, rojen leta 1971, je v Ljubljani diplomiral in pozneje doktoriral iz ekonomije. Trenutno je zaposlen na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, javnost pa ga pozna predvsem kot ministra za gospodarstvo v letih 2008-2010.

Agrokor je za 53-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov

Agrokor je 27. junija od konzorcija prodajalcev na čelu s Pivovarno Laško pridobil 53-odstotni delež Mercatorja, minuli četrtek pa je objavil prevzemno ponudbo za preostale Mercatorjeve delnice. To je storil, potem ko mu je Agencija za trg vrednostnih papirjev izdala dovoljenje za prevzem slovenskega trgovca.

Za delnico je že junija odštel 86 evrov, toliko pa ponuja tudi v prevzemni ponudbi. Ta se izteče 1. septembra.

Agrokor je za 53-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za preostanek pa potrebuje še okoli 152 milijonov evrov.

Agrokor in družba Agrokor Investments sta v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju dolga Mercatorja največjemu slovenskemu trgovcu zagotovila še podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva.