Seawayeva »uspešnica«, o kateri so kot o zgledu uspešnega podjetništva predavali študentom ekonomije in podjetništva, se končuje. Večmesečni agoniji, prelomljenim obljubam in nenehni negotovosti so se zdaj odločili narediti konec delavci družbe Seaway Yachts.

Zavedajoč se bridkega konca sta se ustanovitelja Seawaya Japec in Jernej Jakopin lani jeseni vkrcala v rešilni čoln. Novembra sta namreč ustanovila novo družbo J&J Jakopin, ki se je kmalu zatem preimenovala v J&J Design. Medtem ko bodo delavci s sklonjenimi pogledi odšli na zavod za zaposlovanje, nameravata Jakopina še naprej razvijati luksuzna plovila za ugledne svetovne proizvajalce v navtični industriji.

Ker jim Seaway Yachts že več kot tri mesece ni izplačal plač, so po naših informacijah zaposleni pripravili predlog za začetek stečajnega postopka. Če ta ni bil na sodišče vložen že včeraj, naj bi ga vložili v ponedeljek, smo izvedeli neuradno. Zadnjo, septembrsko plačo, vendar le v višini minimalne, so delavci v treh obrokih prejeli decembra. Družba ima sicer že več kot tri mesece blokirane račune. Seaway Yachts skupaj z lastniško in poslovno tesno prepletenim Seawayem Designom zaposluje okoli 100 delavcev. Usoda slednjega, ki je v skoraj polovični lasti KD Group, za zdaj ni znana. Seaway Design so brata Jakopin in KD Group novembra lani dokapitalizirali z 1,2 milijona evrov, družba pa zamuja z izplačilom »le« ene plače. Seaway Design se sicer z bankami upnicami dogovarja o reprogramiranju posojil.

Za gradnjo nove tovarne v Puconcih je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Seaway Yachts leta 2011 odobrilo 14,5 milijona evrov evropskih sredstev. Naložba, ki je bila sprva ocenjena na skoraj 40 milijonov evrov, med gradnjo tovarne pa se je njena vrednost znižala, tako da je Seaway prejel »le« dobrih 11 milijonov evrov evropskih sredstev, bi morala biti končana do konca lanskega leta. To se ni zgodilo, v Seawayu Yachtsu pa so gospodarsko ministrstvo zaprosili za podaljšanje roka za zagon nove tovarne. Kot so včeraj pojasnili na ministrstvu, odločitve še niso sprejeli.

Na nepremičninah v Puconcih je banka Unicredit pred leti vknjižila hipoteke v skupni višini okoli štiri milijone evrov. Leta 2011, torej ko je bilo že znano, da bo projekt stekel, je hipoteko v višini 7,2 milijona vknjižila še Factor banka. Ta je družbi izdala garancijo pri črpanju evropskih sredstev, kot jamstvo pa je dobila še zastavno pravico na blagovni znamki plovil Greenline. SGP Pomgrad, ki je gradil tovarno v Puconcih, pa je oktobra lani vpisal hipoteko v višini 1,24 milijona evrov, medtem ko ima škofjeloška družba AMG plus, ki je Seawayu pripravila dokumentacijo za črpanje evropskih sredstev, vknjiženo hipoteko v višini 325.000 evrov. S tem pa zastavnih pravic še ni konec. Na nepremičnine so se konec lanskega leta hoteli vpisati še Republika Slovenija, in sicer v višini 80.000 evrov, ter dve fizični osebi v višini nekaj tisoč evrov.

Seawayeva zgodba je v veliki meri temeljila na črpanju evropskih sredstev. Teh je Skupina Seaway prejela okoli 20 milijonov evrov. Zaradi sumov goljufije na škodo evropskih sredstev so kranjski kriminalisti odgovorne osebe Seawaya Designa leta 2012 ovadili na kranjsko okrožno sodišče. Predloga za stečaj Jakopin včeraj ni želel komentirati, za komentar pa je bil do zaključka redakcije Bogdan Topič nedosegljiv. Slednji je vodenje obeh Seawayev prevzel lani konec jeseni.