Zaradi zamude pri izplačilu plač in prispevkov bo danes predvidoma okoli 110 zaposlenih Nafte Petrochema, hčerinskega podjetja Nafte Lendava, začelo stavkati.

Ker je Nafta Petrochem zamujal z izplačilom februarske plače, hkrati pa delavcem ni poravnal prispevkov za dva meseca, so se ti že aprila odločili za opozorilno stavko. Koliko zdaj znašajo obveznosti družbe do zaposlenih, smo želeli preveriti pri Dušanu Stoparju, od lanskega leta novemu generalnemu direktorju Skupine Nafte, vendar je bil za komentar včeraj nedosegljiv. Po neuradnih informacijah pa Nafta Petrochem delavcem ni izplačal ene plače in enih prispevkov.

Nafta Lendava je pred dnevi objavila javni razpis za prodajo hčerinskih podjetij Nafta Petrochem, Nafte Varovanje in požarna varnost ter čistilne naprave. Zaradi načrtovane prodaje je čistilno napravo Nafta Petrochem pred dnevi oddelil na novoustanovljeno podjetje Industrijska čistilna naprava Petišovci. Načrtovana prodaja hčerinskih podjetij je v skladu z nedavno sprejeto strategijo, Skupini Nafta pa bi omogočila razdolžitev. Pred prodajo Nafte Petrochema, ki se ukvarja s proizvodnjo petrokemičnih lepil, formalina in drugih petrokemičnih produktov, bi moral možni kupec družbo najprej dokapitalizirati s 3,4 milijona evrov, s čimer bi pridobil 35-odstotni lastniški delež. Po dokapitalizaciji pa bi bil naprodaj malo manj kot dvotretjinski lastniški delež. Medtem ko izhodiščna cena podjetja Nafta Varovanje in požarna varnost znaša 400.000 evrov, je za čistilno napravo določena pri 1,5 milijona evrov.

Kako se bodo odvijali dogodki v prihodnjih nekaj dnevih, je težko napovedovati. Po razpoložljivih podatkih družba nima sredstev za plačilo obveznosti do delavcev, zaradi visoke zadolženosti pa na sveže vire pri bankah ne more računati. Kljub temu da je Nafta Petrochem v državni lasti, na pomoč države ne more računati, saj ga je ta pred leti že dokapitalizirala z desetimi milijoni evrov.

Pod vodstvom Stoparja se poslovanje Skupine Nafta izboljšuje – prihodki naraščajo, izguba pa se občutno znižuje. Ključni problem družbe predstavlja likvidnost. V družbi so veliko računali na ponovni zagon tovarne metanola, vendar pa se zaradi zavlačevanja slovaškega strateškega partnerja iCommodities načrti niso uresničili. Letos marca sta iCommodities in Nafta Petrochem že ustanovila podjetje Metanol, v katerem ima slovaška družba 90-odstotni lastniški delež. sm