Manjši del zaposlenih v družbi Seaway Design in z njo lastniško povezani družbi Seaway Yachts od srede naprej stavka.

Stavkajoči so od prvega moža obeh družb Bogdana Topiča zahtevali, da do včeraj izplača razliko do celotne septembrske neto plače vključno s stroški prevoza in prehrane. Do prihodnjega petka bi jim moral izplačati še neto plačo za oktober v višini minimalne plače, v okviru finančnih zmožnosti pa tudi prevozne stroške in stroške za prehrano. Delavci tudi zahtevajo, da jih družba do izpolnitve stavkovnih zahtev napoti na izredni dopust s stoodstotnim nadomestilom plače. Na delo bi lahko v Seawayu poklicali največ pet delavcev, in sicer le v primeru, da ni mogoče zagotoviti tekočih del s strani zaposlenih, ki pri stavki ne sodelujejo, smo izvedeli neuradno.

Del stavkovnih zahtev sindikata do včeraj ni bil izpolnjen. Zato nas je zanimalo, kako bodo potekali dogodki, vendar je bila predsednica sindikata Seawaya Mojca Kozjek za komentar nedosegljiva. Kot je dejal Topič, so delavci družbe Seaway Design celotno oktobrsko plačo prejeli prejšnji teden, medtem ko bodo zaposleni v družbi Seaway Yachts del septembrske plače prejeli v začetku prihodnjega tedna.

V obeh družbah po Topičevih pojasnilih stavka 20 od skupno 120 delavcev. »Za stavko so se odločili, kljub temu da smo jim na skupnem sestanku pojasnili, da so prihodnja izplačila plač povezana tudi z dokončanjem bark, ki so v fazi proizvodnje,« je povedal. Po njegovih besedah so zaposleni seznanjeni s finančnimi težavami, s stavko pa ogrožajo tako sebe kot tiste zaposlene, ki delajo in se bojujejo za obstoj družbe. »Če se del zaposlenih ne bi odločil za stavko, bi dela v obeh družbah lahko potekala dokaj normalno,« je dodal Topič.

Težave skupine Seaway se vlečejo že nekaj mesecev. Lastniki družbe Seaway Design – Japec in Jernej Jakopin ter KD Group Matjaža Gantarja – so družbo nedavno dokapitalizirali z 1,2 milijona evrov. To pa za odpravo likvidnostnih težav ni bilo dovolj. Dokapitalizacija v višini od enega do dveh milijonov evrov je bila predvidena tudi v družbi Seaway Yachts, ki tudi z evropskimi sredstvi gradi tovarno v Puconcih, vendar ta ni uspela. Kot smo poročali pred dnevi, so v Seawayu začeli pogovore z bankami upnicami o pretvorbi dolgov v osnovni kapital obeh družb. Njune celotne finančne obveznosti znašajo približno 16 milijonov evrov, da bi bil dolg vzdržen, pa bi morale banke v osnovni kapital pretvoriti od pet do deset milijonov evrov terjatev.