Družba za avtoceste v RS (Dars) je za prvih sedem mesecev načrtovala 20,6 milijona evrov čistega dobička, dejansko doseženi pa je tudi višji od dobička v enakem lanskem obdobju, ko ga je bilo za 17,2 milijona evrov, so danes sporočili iz Darsa.

V sedemmesečju je Dars ustvaril 210,7 milijona evrov prihodkov, kar je osem odstotkov več od načrtov in 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Dobiček iz poslovanja je bil zaradi bistveno višjih prihodkov ter manjših stroškov za 45 odstotkov višji od načrtovanega, medtem ko je bil dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) v primerjavi z načrti višji za 15 odstotkov, v primerjavi z realizacijo preteklega obdobja pa za 27 odstotkov.

Prihodki višji za 19 odstotkov

Prihodki iz poslovanja, ki predstavljajo 99 odstotkov skupnih prihodkov družbe, so bili na letni ravni višji za 19 odstotkov, višji pa so bili tudi od načrtov, in sicer za sedem odstotkov. V pretežnem delu, to je 96 odstotkov, se nanašajo na prihodke iz cestnine, ki so bili glede na realizacijo v preteklem obdobju višji za 19 odstotkov, od načrtov pa za sedem odstotkov.

Odhodki in stroški družbe so v obravnavanem obdobju znašali 155,7 milijona evrov, kar je osem odstotkov manj od načrtov in odstotek manj glede na enako lansko obdobje.

Stroški materiala so bili od načrtov nižji za deset odstotkov, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 29 odstotkov. Stroški storitev so bili od realizacije v enakem lanskem obdobju nižji za pet odstotkov, od načrtov pa za 14 odstotkov.

Govorili so tudi o odseku Unec-Postojna

Nadzorni svet, ki ga je država poleti prevetrila, po novem pa ga vodi Robert Ličen, je danes obravnaval tudi informacijo o obnovitvenih delih na avtocestnem odseku Unec-Postojna, ki je v preteklih dneh povzročil veliko nejevolje med uporabniki primorske avtoceste.

Z upravo pod vodstvom Matjaža Kneza so se dogovorili, da bo Dars še enkrat preveril vse svoje ukrepe za čim večjo pretočnost prometa ob delih na avtocesti in poiskal nove načine za pospešitev nujnih obnovitvenih del, vključno z nočnim delom, kjer bo to zakonsko in tehnološko mogoče.

Pregled realizacije investicijskega načrta po posameznih investicijah sicer kaže, da je vrednost gradenj in obnov avtocestnih odsekov v prvih sedmih mesecih znašala 30,4 milijona evrov, kar pomeni 100-odstotno doseganje načrta mesečne dinamike v okviru sprejetega poslovnega načrta Darsa za letošnje leto, so še zapisali.