Belokranjski poslovnež Dari Južna je po neuradnih informacijah družbi KBM Infond prodal svojo družbo za upravljanje Perspektiva DZU. Posel naj bi bil predvidoma končan v začetku leta, ko naj bi KBM Infond tudi uradno prevzel upravljanje šestih vzajemnih skladov Perspektive DZU in Južni nakazal dogovorjeno kupnino. »Morebitnih poslovnih odločitev ne moremo komentirati, dokler te niso dokončno sprejete,« so nam povedali v KBM Infondu, medtem ko nam Južne za komentar ni uspelo priklicati.

Za eno najmanjših družb za upravljanje naj bi v KBM Infondu po neuradnih ocenah plačali okoli pol milijona evrov, medtem ko je Južna leta 2000 Zavarovalnici Tilia za Perspektivo DZU odštel 2,7 milijona evrov. Toda v KBM Infondu naj bi prevzeli le dejavnost upravljanja vzajemnih skladov, ne pa tudi zaposlenih in premoženja Perspektive DZU.

Posel mora potrditi še Agencija za trg vrednostnih papirjev, a po neuradnih informacijah naj ne bi imela zadržkov do sklenitve posla. KBM Infond je že pred tedni priglasil koncentracijo tudi Agenciji za varstvo konkurence. Perspektiva DZU upravlja šest vzajemnih skladov: Resource Flexible, WorldMix, EmergingStox, WorldStox Developed, EurAsia Flexible in SpecialOpportunities Flexible. V njih imajo vlagatelji skupno okoli sedem milijonov evrov sredstev. To je kar 38-krat manj, kot znaša obseg sredstev, ki jih upravlja KBM Infond. S prevzemom upravljanja vzajemnih skladov Perspektive DZU se bo tako tržni delež KBM Infonda zvišal le za nekaj desetin odstotka, na slabih 13 odstotkov.

Prav KBM Infond je bil v zadnjih letih najaktivnejši pri konsolidaciji dejavnosti upravljanja premoženja, saj je prevzel tudi upravljanje vzajemnih skladov Probanke upravljanje in Krekove družbe, medtem ko so ga v boju za Abanko Sklade premagali Triglav Skladi. KBM Infond je eden finančno najmočnejših upravljalcev vzajemnih skladov v državi in ena redkih hčerinskih družb Nove KBM, ki že ves čas posluje z dobičkom. Samo v prvih devetih mesecih lanskega leta je ustvaril 1,1 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj štirikrat več, kot je Perspektiva DZU leta 2013 ustvarila čistih prihodkov. Med domačimi družbami za upravljanje se je v zadnjih letih z največjim umikom vlagateljev soočala prav Perspektiva DZU. Samo v zadnjih dveh letih se je obseg sredstev v njenih vzajemnih skladih zmanjšal za več kot polovico, od leta 2011 pa se je znižal za kar okoli 80 odstotkov.

Čeprav celotno skupino Perspektiva FT bremeni za kar 130 milijonov evrov bančnih posojil, Južna prodajo naložb in poplačilo bank šele dobro začenja. Pri tem ne gre zanemariti, da je med prvimi prodal prav hčerinsko družbo, ki je bila zadnjih štirinajst let ključna pri gradnji skupine Perspektiva FT. Z nakupom Perspektive DZU leta 2000 je Južna prevzel tudi upravljanje pooblaščene investicijske družbe (pid) Vizija. Ta se je kasneje razdelila na holdinga Vizija in Vizija Ena, ki ju je nato prevzela Perspektiva FT, krovna družba Darija Južne. Južna prav prek obeh holdingov Vizija obvladuje novomeško gradbeno skupino CGP, Lisco, družbo IGM Strešnik in Tiskarno Novo mesto. Holdinga Vizija imata poleg tega v lasti tudi za nekaj več kot 40 milijonov evrov delnic Petrola, Telekoma Slovenije in Luke Koper, celotna Skupina Perspektiva FT pa ima v omenjenih treh družbah ujetih za skoraj 80 milijonov evrov premoženja.