Kot danes piše Delo, je doslej za najverjetnejšega interesenta za NKBM veljala madžarska banka OTP, ki je že lani opravila skrbni pregled druge največje slovenske banke. V OTP, ki je med drugim prisotna na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, so na povpraševanje časnika v zvezi s tem dejali le, da neprestano iščejo priložnosti za prevzeme. Najbolj jih zanimajo države, v katerih so že navzoči, a z majhnim tržnim deležem.

Kot morebitni sovlagatelj v mariborsko banko se je po navedbah Dela omenjala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki tovrstnih namer prav tako noče komentirati.

NKBM je konec lanskega leta prejela državno pomoč, s čimer je postala banka v celotni državni lasti, del slabih posojil pa je prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Ob soglasju Evropske komisije za to potezo se je zavezala k njeni privatizaciji do konca letošnjega leta. Ob političnih pretresih je država sicer želela roke zrahljati, kar pa je Evropska komisija zavrnila.

Postopek prodaje druge največje banke v Sloveniji v imenu države vodi Slovenska odškodninska družba, ki je do vzpostavitve Slovenskega državnega holdinga upravljala z državnimi naložbami. Poziv za izkaz interesa za nakup 100-odstotnega deleža v banki je objavila konec maja, za izvedbo dvostopenjskega postopka prodaje pa je izbrala družbo Lazard Freres.

NKBM je v prvih treh mesecih ustvarila 8,9 milijona evrov čistega dobička. Dobiček pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 18,9 milijona, v enakem obdobju lani šest milijonov evrov.