Zdravstvene ustanove, ki so se zaradi sklepanja pogodb s svojimi zdravniki, organiziranimi še kot samostojni podjetniki, znašle v postopkih Finančne uprave RS (Furs), pričakujejo, da bosta rešitev našla ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance. Za zdaj jim ne kaže dobro. »Ministrstvo za zdravje ne more posegati v postopke, ki jih vodi Furs,« pravijo na ministrstvu za zdravje, tudi na strani finančnega ministrstva oziroma Fursa pa popuščanj ni zaznati. Ravno nasprotno. Poleg že zaključenih pregledov in odmerjenih dodatnih davkov so preglede razširili še na dodatne bolnišnice in tudi druge zdravstvene zavode. V nekaterih med njimi se pregledi medtem po naših informacijah še začeli niso, so pa zanje že spisani delovni nalogi.

1,2 milijona davka že zaračunali, pol milijona ga še bodo

Kot smo poročali, je Furs pri pregledu bolnišnic v letu 2011 zmotilo, da dobivajo zdravniki kot zaposleni v bolnišnicah redno plačo, poleg tega pa bolnišnicam kot samostojni podjetniki izstavljajo še račune za dežurstva, operacije in druge zdravstvene storitve. Ta plačila po pogodbah ne predstavljajo po mnenju Fursa namreč nič drugega kot plače zdravnikov, ki pa so v primerjavi s prihodki samostojnih podjetnikov veliko bolj obremenjene tako z davki kot s prispevki. Zdravniki naj bi tako celo zavračali nadurno delo, pristali pa na delo prek zanje ugodnejših pogodb. Furs je zdaj bolnišnicam naložil, da plačajo v državno blagajno razliko. Na podlagi sedmih izdanih odločb so jim doslej dodatno naložili plačilo 1,22 milijona evrov obveznosti, v dveh primerih, kjer odločba še ni izdana, pa znaša skupni znesek dodatno ugotovljenih obveznosti slabih 550.000 evrov.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek meni, da je nujen dogovor med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za finance. »Kot je dejal dr. Lavre, je nujen dogovor med mamo in očetom, torej ministrstvoma za finance in zdravje, o tem, kaj lahko počnejo otroci, torej bolnišnice,« je pričakovanja zdravstva povzel Mezek. Znova je opozoril, da se je praksa, ki da so jo direktorji bolnišnic in drugih zdravstvenih zavodov uporabljali zaradi pomanjkanja zdravnikov, vseskozi tolerirala. »Pričakujemo, da bodo nadzorniki to upoštevali,« je še povedal in dodal, da naj bi inšpektorji pri pregledih posameznih bolnišnic pojasnila upoštevali, v drugih ne. »Se pa vsi izvajalci zdravstvenih storitev pripravljajo na to in že najemajo davčne svetovalce, ki jim bodo pomagali,« pravi predstavnik zdravstvenih zavodov.

S pridobljenimi podatki še nad zdravnike

»Javni zdravstveni zavodi so samostojne pravne osebe, katerih vodstvo odgovarja za zakonitost dela. Prav tako je organ, ki je v konkretnih primerih ugotovil nepravilnosti, to je Furs, poleg splošne davčne vezan tudi na specialno zdravstveno zakonodajo,« pa pravijo na ministrstvu za zdravje. Omeniti velja, da tudi zakon o zdravstveni dejavnosti zdravnikom, ki so zaposleni v kateri od zdravstvenih institucij, po pojasnilih Fursa opravljanja zasebnih zdravstvenih dejavnosti oziroma zasebne zdravniške prakse ne dovoljuje.

Furs je svoj inšpekcijski pregled za zdaj usmeril na bolnišnice, ki so zaradi plačil po podjemnih pogodbah in ne pogodbah o zaposlitvi v državno blagajno plačevale manj prispevkov, a sankcijam se ne bodo ognili tudi zdravniki. Na podlagi podatkov, ki so jih dacarji pridobili pri nadzoru bolnišnic, bodo ti v prihodnje namreč obiskali tudi zdravnike samostojne podjetnike. »Na podlagi nepravilnosti v zvezi z izplačili zdravnikom samostojnim podjetnikom, ugotovljenih pri javnih zdravstvenih zavodih, bodo tudi pri teh zdravnikih izvedeni nadzori,« so namreč pojasnili na Fursu, kjer pa podatkov o tem, pri koliko teh zdravnikih so bili uvedeni nadzori in v kakšni fazi so, ne zbirajo, ker da gre za ustaljene postopke, ki so posledica ugotovitev v davčnoinšpekcijskih nadzorih.