Potem ko je v stečaju končala Individa IBC Marka Čučka, pri kateri so v preteklosti zavarovanja urejali Adria Airways, Slovenske železnice in Aerodrom Ljubljana, je podobna usoda doletela tudi Individo, ki je posle sklepala z manjšimi podjetji in fizičnimi osebami. V prihodnjih dneh bo podobna usoda doletela tudi Čučkovo krovno podjetje, ki ima že več kot tri mesece blokirane vse račune in je po dostopnih podatkih jamčilo za dolgove svojih hčerinskih podjetij.

A še preden je Čuček svoji zavarovalni družbi, ki sta še lani skupaj ustvarili 1,1 milijona evrov prihodkov in dobrih 140.000 evrov čistega dobička, poslal v stečaj, sta dejavnost in večino zaposlenih prevzeli družba ADP Adria Čučkovega nekdanjega poslovnega partnerja Petra Krvine in nekdanji prokurist Individe Daniel Gregorič. Prvi je prevzel večino strank in del zaposlenih Individe IBC, drugi pa zaposlene, ki so se v Individi ukvarjali z osebnim finančnim svetovanjem in zavarovalnim zastopništvom.

»V preteklosti smo delovali kot svetovalna skupina. Individa se je ukvarjala z zavarovalnim zastopništvom za fizične osebe in male pravne subjekte, Individa IBC z zavarovalnim posredništvom za velike kliente, moja Individa Consultum pa je odvisni borzni posrednik,« nam je povedal Gregorič, ki zatrjuje, da ni prevzel nobenih poslov propadlih Čučkovih podjetij. »Ko sem lani odstopil kot prokurist v Individi, sem v svoji zasebni družbi (Individa&Partnerji) začel vzpostavljati dejavnost zavarovalnega zastopništva. Zaposlil sem tudi pet delavcev, ki so, po tem ko v Individi niso dobili plač in regresa, dali odpoved,« je povedal Gregorič. Individa Consultum, ki jo je Gregorič ustanovil že pred 12 leti, je lani ustvarila 151.000 evrov prihodkov in 24.000 evrov dobička, medtem ko so prihodki pred dvema letoma ustanovljene Individe&Partnerji dosegli le nekaj več kot 1000 evrov.

»Z družbama, ki sta prevzeli zaposlene in stranke, nisem v nikakršnem odnosu in z njima ne sodelujem,« nam je zatrdil Čuček. Individo so potopila zlasti posojila Factor banke, s katerimi je financirala nakup različnih delnic. Koliko dolgov sta za seboj pustili Individa in Individa IBC, ni znano. Po Čučkovih besedah znaša terjatev Factor banke še okoli 1,4 milijona evrov, terjatev Unicredit Banke pa okoli 200.000 evrov. »Factor banki sem ponudil, da bi z diskontom odkupil njene terjatve, vendar so moj predlog zavrnili. Zato nisem imel druge izbire, kot da predlagam začetek stečajnega postopka,« nam je povedal Čuček, ki na vprašanje, kam je Individa vložila posojena sredstva, ni želel odgovoriti. Večji del premoženja obeh propadlih Individ je ujet v finančnih naložbah in danih posojilih, vendar tudi iz bilanc ni razvidno, kam je Čuček vlagal sredstva in ali je morda letos te naložbe že prodal. mp