Po številnih zapletih in preobratih naj bi bila insolventnost Cimosa jutri odpravljena. Banke upnice, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in država naj bi v Cimosov osnovni kapital pretvorile za najmanj 112 milijonov evrov od skupno skoraj 350 milijonov evrov posojil. Zgornji prag za dokapitalizacijo je določen pri 186 milijonov evrov.

V zadnjih dnevih se je pri finančni konsolidaciji Cimosa začelo zapletati predvsem zaradi DUTB, torej največjega posamičnega upnika, zatrjujejo naši viri. Po njihovih pojasnilih naj bi v DUTB preučevali, ali ne bi bilo bolje, da se Cimos rešuje prek prisilne poravnave, s čimer bi porazdelili breme sanacije tudi na preostale, nebančne upnike. Kot so pojasnili na DUTB, je ekipa aktivno vključena v pogajanja s številnimi akterji na vseh ravneh, zato odgovorov še ne morejo zagotoviti. Pri tem pa so zagotovili, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi omogočili ohranitev delovanja družbe.

Prav tako naj bi bila danes podpisana krovna pogodba o finančnem prestrukturiranju družbe med bankami in Cimosom. Po naših podatkih bo moral Cimos izpolniti kar nekaj zahtev. Ena od njih je, da bodo družbi tuje banke, ki ne bodo sodelovale pri dokapitalizaciji, Cimos pa jim dolguje okoli 70 milijonov evrov, reprogramirale posojila pod enakimi pogoji kot domače banke v državni lasti. Tako Mednarodna finančna organizacija (IFC), ki deluje v okviru Svetovne banke, Cimos pa ji dolguje 30 milijonov evrov, kot Zagrebačka banka v lasti italijanske finančne skupine Unicredit, ki ji Cimos dolguje 10 milijonov evrov, sta z zahtevami že soglašali. Poleg seznama pravdnih postopkov, ki povzročajo družbi določena tveganja, bo moral Cimos bankam predložiti izjavo petih največjih kupcev, da bodo v Cimosu še naprej naročili enake količine blaga. To so vodilni svetovni proizvajalec turbopolnilnikov Honeywell Turbo Technologies iz ZDA, BMW, Ford, PSA in Volkswagen.

Če je bila še prejšnji mesec zahteva, da morajo dobavitelji, ki imajo za najmanj 20 milijonov evrov terjatev do družbe, pristati na odlog plačila dolga za eno leto z desetodstotnim diskontom, je ta zahteva po novem bistveno omiljena. Znaša le osem milijonov evrov. Na nižjo obrestno mero in daljšo ročnost je moral pristati tudi Hypo Leasing, pri katerem ima Cimos v zakupu za približno 30 milijonov evrov opreme. Od uprave družbe bankirji med drugim zahtevajo še, da finančnemu svetovalcu iz ZDA Alvarezu & Marsalu do izpolnitve nekaterih ne ravno zahtevnih pogojev ne izplačajo nagrade. Poleg fiksnega nadomestila v višini 150.000 evrov mesečno oziroma 1,5 milijona evrov za deset mesecev Alvarezu pripada še premija za uspeh sanacije. Ta znaša 2,5 odstotka od višine bančnih terjatev, ki bodo konvertirane v kapital. Ob predpostavki, da bodo upniki v osnovni kapital konvertirali le terjatve v minimalni zahtevani višini 112 milijonov evrov, bi premija za uspeh znašala kar 2,8 milijona evrov.