Končni dogovor o sanaciji koprskega Cimosa med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bankami upnicami in lastniki naj bi bil v prihodnjih dneh naposled sklenjen.

Po najnovejšem predlogu DUTB in bank bi slednje v osnovni kapital Cimosa pretvorile 126 od skupno okoli 350 milijonov evrov posojil. Nadaljnjih 45 milijonov evrov bi se spremenilo v kapital iz naslova danih posojil jamstvene sheme. Pogajanja potekajo tudi o konverziji 35-milijonskega likvidnostnega posojila družbi, za najem katerega je lani spomladi jamčila država. To pomeni, da se bo v osnovni kapital Cimosa skupaj pretvorilo okoli 200 milijonov evrov, kar smo v Dnevniku napovedali že pred meseci. Kljub vsemu pretvorba 200-milijonskih dolgov v kapital ne bo zadostovala za rešitev Cimosa, saj gre le za računovodsko operacijo, opozarja poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan. Za sanacijo družbe bodo namreč potrebna sveža likvidnostna sredstva. Poleg 20 milijonov evrov, ki jih bo prejela od prodaje Litostroja Power, bi po oceni finančnega svetovalca iz ZDA Alvarez & Marsal, ki so ga v Cimosu na zahtevo bank angažirali v proces sanacije, za poslovanje v letošnjem letu potrebovali še od 25 do 30 milijonov evrov. Skupno torej okoli 50 milijonov evrov. Ta sredstva bi družba lahko pridobila tudi s prodajo terjatev in z nakupom nujno potrebne opreme na lizing.

Z osnutkom krovnega dogovora med bankami upnicami in Cimosom so se na včerajšnji seji, ki se je zavlekla v noč, seznanili nadzorniki družbe, ki jim predseduje Vojko Antončič. Ti so tudi uradno izvedeli, da je družba insolventna. Po naših informacijah bodo insolventnost odpravljali v okviru omenjene konverzije dolgov v osnovni kapital. O njej bodo delničarji odločali na skupščini, ki bo v kratkem. V lanskem letu je matično podjetje Cimos doseglo okoli 360 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo nekaj odstotkov manj kot leta 2012. Zaradi odpisov naložb v državah nekdanje Jugoslavije je Cimos lani zabeležil vrtoglavih 135 milijonov evrov izgube. Po nekaterih ocenah so bili odpisi na zahtevo revizorja KPMG pretirani.

Na dnevnem redu maratonske seje nadzornega sveta je bila tudi prodaja družbe Litostroj Power. Po večmesečnem postopku notranja komisija za prodajo predlaga, da se proizvajalca turbin za hidroelektrarne proda češki družbi Energo-pro. Ta ima v lasti številne hidroelektrarne v Gruziji, Bolgariji in na Češkem, na leto ustvari milijardo evrov prihodkov, zaposluje pa okoli 8000 ljudi. Ključnega pomena je, da ima Energo-pro, ki za nakup Litostroja Power ponuja dobrih 20 milijonov evrov, garancijski potencial. Nesposobnost pridobivanja novih bančnih garancij, med drugim tudi zaradi prekomerne zadolženosti Cimosa, Litostroj Power ovira pri pridobivanju novih poslov. Od začetka prodaje družbe so minila skoraj tri leta. Spomnimo, da se je leta 2012 za favorita družbe omenjal poljski finančni sklad Innova Capital.

Tik pred prodajo je bil tudi kamniški Cimos Titan, ki se je pred dnevi preimenoval v Livarno Titan, zaposluje pa okoli 170 delavcev. Zaradi razglasitve insolventnosti družbe pa je prodaja Cimosa Titana, ki se ukvarja s proizvodnjo temprane litine, njegovemu direktorju Dragu Brencetu začasno zaustavljena. Po oceni pravnikov bi bila namreč zaradi insolventnosti Cimosa prodaja lahko izpodbojna.

Cimos sicer že dalj časa išče novega člana uprave zadolženega za finance, nadzornikom pa sta se včeraj predstavila dva kandidata. Po naših informacijah je eden od njiju Milan Perovič, nekdanji član uprave Slovenskih železnic, drugi pa Andraž Brodnjak, v preteklosti finančni direktor Iskraemeca, zdaj pa član uprave avstrijskega finančnega sklada Fintrust Holding.