Sanacija 400-milijonskih dolgov koprskega Cimosa, ki jo bosta spremljala racionalizacija stroškov in prestrukturiranje poslovanja, bo vplivala tudi na več tisoč zaposlenih po Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije.

Med ukrepi, s katerimi naj bi pomembnega dobavitelja avtomobilske industrije postavili nazaj na noge, je namreč zmanjšanje stroškov dela za 15 odstotkov, na 75 milijonov evrov. Kljub temu naj bi bila bojazen, da bodo delavci v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Srbiji množično ostali brez služb, za zdaj odveč. V Cimosu zagotavljajo, da ne nameravajo prodati ali zapreti nobene od večjih tovarn in da ohranjajo poslovanje v vseh državah v regiji.

»Naš cilj je, da v vsaki regiji ostane ena pravna oseba z več lokacijami. Sedeži regij bodo v Kopru, Buzetu na Hrvaškem, Gradačcu v Bosni in Hercegovini in srbski Kikindi,« so nam pojasnili v koprski družbi. Postopek operativnega prestrukturiranja, ki predvideva spremembe in izboljšave strukture podjetja, njegovih notranjih procesov, kakovosti in produktivnosti, bo trajal do leta 2016. »Izvajanje ukrepov bo potekalo postopno, pri čemer se bo družba soočila tudi z reševanjem presežnih delavcev. To bo več kot leto dni trajajoč proces, usmerjen tudi v iskanje alternativ za tovarne in njihove zaposlene, ki v strategiji Cimosa še nimajo ustreznega mesta,« so pojasnili.

Glede na načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga bodo morali potrditi upniki, bo do največjih sprememb prišlo v Srbiji in BiH, kjer ima Cimos skoraj 3000 delavcev. Tako naj bi v Srbiji prišlo do prodaje podjetja Krušik - Precizni liv, ki ima sedež v Mionici pri Valjevu. Lani je s 140 zaposlenimi ustvarilo okoli tri milijone evrov prihodkov. Prodali bodo tudi eno od enot Livnice Kikinda AI, in sicer livarno Topli delovi, kjer je zaposlen manjši del od okoli tisoč zaposlenih. V Srbiji, kjer imajo štiri livarne in eno tovarno za mehansko obdelavo, je sicer trenutno 1733 zaposlenih ljudi. V BiH bodo prodali podjetje Cimos Srebrenica, ki je imelo lani nekaj manj kot sto zaposlenih in več kot štiri milijone evrov prihodkov. Medtem naj bi podjetje NT Forging, ki ima še enkrat več delavcev, postalo zunanji dobavitelj. Del posla v bosanskem podjetju Famos ADI bodo prenesli v Kikindo.

Na Hrvaškem, kjer je lani njihovo podjetje P.P.C. zvišalo prihodke na 60 milijonov evrov, pa imajo že več kot 1200 zaposlenih. V Cimosu so pojasnili, da gre za tri tovarne v Buzetu, Roču in Labinu, eno za mehansko obdelavo in dve livarni. Največ zaposlenih imajo pričakovano v Sloveniji, kar 2330. Največ jih je v matični družbi, ki ima tovarne v Senožečah in Kopru, kjer se ukvarjajo z obdelavo pločevine. Tu sta še mariborski Cimos TAM AI, ki je v prisilni poravnavi, in je imel lani s 668 zaposlenimi za okoli 72 milijonov evrov prihodkov, in Livarna Vuzenica. Ta je manjša, tudi nad njo pa je hotel Cimos uvesti prisilno poravnavo. Sodišče je predlog zavrglo, spodletelo pa mu je tudi s pritožbo na višje sodišče.