Teksaška lahka nafta z dobavo v septembru se je podražila za tri cente na 95,61 dolarja za 159-litrski sod, cena severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena oktobra, pa se je zvišala za 54 centov na 102,61 dolarja za sod.

Teksaška lahka nafta se je v četrtek pocenila za 2,01 dolarja za sod, medtem ko je bila nafta brent, za katero so veljale še septembrske pogodbe, cenejša za 2,27 dolarja. Cena za sod te nafte je tako znašala 102,01 dolarja, kar je najnižja zaključna vrednost od konca junija lani.

»Večji padec cen nafte od pričakovanj lahko ta teden deloma pripišemo šibkim podatkom iz glavnih svetovnih gospodarstev,« je dejal analitik družbe CMC Markets iz Singapurja Desmond Chua. V četrtek objavljeni podatki so npr. pokazali, da je evrsko gospodarstvo v drugem četrtletju na ravni trimesečja stagniralo, na letni ravni pa se je okrepilo za 0,7 odstotka.

Zaskrbljenost zaradi krize v Ukrajini medtem še naprej slabi. »Spravljivi komentarji ruskega predsednika Vladimirja Putina o Ukrajini so videti kot poskus omilitve napetosti v odnosu z Zahodom in zmanjšanja verjetnosti razbohotenja konflikta v Ukrajini,« je dejal Chua. Rusija je sicer druga največja proizvajalka nafte na svetu.

Azijske borze z rastjo

Trgovanje na večini azijskih borz se je danes končalo z rastjo. Optimizem vlagateljev je spodbudilo četrtkovo pozitivno trgovanje na newyorških in evropskih borzah, podatke o stagnirajočem evrskem gospodarstvu in presenetljivo visoki rasti novih zahtevkov za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA pa so zanemarili.

Število novih zahtevkov za nadomestilo za primer brezposelnosti se je v ZDA v tednu, ki se je končalo 9. avgusta, povečalo za 21.000 na 311.000, kar je najvišja raven v šestih tednih. Štiritedensko povprečje kljub temu kaže, da se razmere na ameriškem trgu dela izboljšujejo, saj je povprečje nižje od lanskega v tem obdobju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ti podatki vlagateljev zato niso pretirano zaskrbeli, prav tako ne podatki o gospodarski rasti v območju evra v drugem letošnjem četrtletju. Na četrtletni ravni se bruto domači proizvod ni spremenil, na letni ravni pa se je zvišal za 0,7 odstotka. Vlagatelji ocenjujejo, da bo Evropska centralna banka verjetno znova posegla na trg.

Osrednji indeks tokijske borze Nikkei je pridobil 0,02 odstotka in trgovanje sklenil pri 15.318,34 točke. Promet je bil počitniško skromen, vlagatelji pa so unovčevali dobičke, ki so jih kovali v minulih štirih dneh.

Sydneyjski All Ordinaries se je zvišal za 0,30 odstotka, hongkonški Hang Seng pridobiva 0,52 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa 0,62 odstotka. Borzi v Seulu in Mumbaiu sta zaradi praznika zaprti.

Valutni trgi so bili stabilni, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da se Rusija kljub občutnemu poslabšanju odnosov z Zahodom ne bi smela ograditi od zunanjega sveta. Dejal je tudi, da bo Rusija storila vse, kar je v njeni moči, da bi se kriza v Ukrajini končala čim prej. Vlagatelji so njegove besede razumeli kot signal, da si ne želi dodatnega zaostrovanja krize.

V New Yorku je industrijski indeks Dow Jones četrtkovo trgovanje sklenil z 0,37-odstotno rastjo, tehnološki indeks Nasdaq in širši indeks Standard & Poor's 500 pa sta pridobila 0,43 odstotka.

Evropske borze trgovanje začele z rastjo, navzgor tudi evro

Trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je danes začelo z rastjo. Podatki o stagnaciji evrskega gospodarstva vlagateljev, kot kaže, niso pretirano zaskrbeli. Okrepil se je tudi evro, ki je na borzi v Frankfurtu vreden 1,3387 dolarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je bil okoli 10.40 na ravni 3070 točk, kar je 0,38 odstotka nad izhodiščem.

Londonski indeks FTSE 100 se je zvišal za 0,56 odstotka, frankfurtski DAX in pariški CAC 40 pa beležita 0,32-odstotno rast.

Züriški SMI je 0,42 odstotka nad izhodiščem, medtem ko je dunajski ATX izgubil 0,01 odstotka, milanski FTSE Mib pa 0,29 odstotka.

Evropski statistični urad Eurostat je v četrtek objavil, da je evrsko gospodarstvo v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja stagniralo, na letni ravni pa se je okrepilo za 0,7 odstotka. Velike pozornosti so bili še posebej deležni slabi podatki o Nemčiji in Franciji, dveh gospodarsko in politično najmočnejših evropskih državah.

K rasti tečajev je najverjetneje prispevala tudi manjša zaskrbljenost glede krize v Ukrajini, ki v zadnjih dneh pojenja. Danes bodo vlagatelji pozorni še na objavo nekaterih pomembnih podatkov v ZDA, in sicer o industrijski proizvodnji in zaupanju potrošnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okrepil se je tudi evro. Na frankfurtski borzi je bil ob 10.45 vreden 1,3387 dolarja, kar je 0,17 odstotka več kot v četrtek, ko je skupna evropska valuta trgovanje sklenila pri 1,3364 dolarja.

V zelenem se je trgovanje danes končalo tudi v Aziji. Indeks Nikkei je pridobil 0,02 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,62 odstotka, šanghajski osrednji indeks 0,92 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa 0,30 odstotka. Borza v Seulu je bila zaradi praznika zaprta.

Newyorške borze uvodoma z rastjo

Trgovanje na newyorških borzah se je danes začelo z rastjo. Vlagatelji se nadejajo tretjega zaporednega dne z rastjo tečajev delnic, od katere imajo največ koristi tehnološka podjetja. V ospredju pozornosti so sicer podatki o inflaciji na ravni proizvajalcev in industrijski proizvodnji v ZDA.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 45 minutah pridobil 0,31 odstotka in se giblje pri 16.765 točkah, tehnološki indeks Nasdaq se je zvišal za 0,61 odstotka in je pri 4480 točkah, širši indeks Standard & Poor's 500 pa je na ravni 1962 točk oziroma 0,39 odstotka nad izhodiščem.

Cene na ravni proizvajalcev so se v ZDA julija na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, potem ko je bila junija rast 0,4-odstotna, je danes objavilo ameriško ministrstvo za delo. Analitiki so pričakovali 0,2-odstotno rast. Na letni ravni je julijska inflacija na ravni proizvajalcev znašala 1,7 odstotka, kar je tretji zaporedni padec.

Ameriška industrijska proizvodnja pa se je julija na mesečni ravni okrepila za 0,4 odstotka, kar je šesti zaporedni mesec z rastjo in malenkost bolje od pričakovanj analitikov. Toliko je rast znašala tudi junija. Na letni ravni je bila rast petodstotna, je danes objavila ameriška centralna banka Federal Reserve. Samo predelovalna industrija se je julija na mesečni ravni okrepila za odstotek, kar je največ po februarju.

Večinoma zeleno so obarvane tudi osrednje evropske borze. Londonski FTSE 100 se je okrepil za 0,81 odstotka, frankfurtski DAX za 0,97 odstotka, pariški CAC 40 pa za 1,12 odstotka.