Medtem ko se pravnomočno obsojeni nekdanji predsednik uprave Luke Koper in vidni član SDS Robert Časar skriva pred organi pregona, za njim pa sta razpisana evropski priporni nalog in mednarodna tiralica, mu v Sloveniji grozi izguba stanovanjske hiše v Portorožu in počitniške hiše v Lendavskih goricah. Ker Časar ni poravnal 86.000 evrov, ki jih je prejel od podjetnika Marjana Mikuža, v zameno pa je nato Luka Koper po visokih cenah od Mikuža kupovala zemljišča na Orleški gmajni, je okrajno sodišče v Piranu na Časarjeve nepremičnine vpisalo hipoteko v korist države. Spomnimo, da je sodišče Časarju poleg pet let in devet mesecev zaporne kazni v zadevi Orleška gmajna za pet let tudi prepovedalo opravljanje direktorskih funkcij, obenem pa mu naložilo vračilo denarja, ki ga je prejel od Mikuža. Podobno bosta morala denar vrniti tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in Mikuževa družba Premik.net. Slednja je po ugotovitvah sodišča neupravičeno prejela 2,2 milijona evrov, od srede letošnjega julija pa je v stečaju.

Če dolga Časar v kratkem ne bo poravnal, bo po vsej verjetnosti sodišče razpisalo dražbo in na tej poskušalo prodati njegove nepremičnine. Časar je svoje nekdanje domovanje v Portorožu in zidanico z vinogradom v Lendavskih goricah sicer že leta 2010 zaščitil z zemljiškim dolgom v višini pet milijonov evrov, a mu to danes ne pomaga veliko, saj so ta instrument zaradi domnevnih zlorab ukinili. Še pred razpisom dražbe bo sodišče moralo pozvati imetnika zemljiškega pisma, naj sporoči svoje identifikacijske podatke in predloži izvirnik pisma. Če se lastnik zemljiškega pisma v treh mesecih od poziva ne bo razkril, bo zemljiški dolg postal ničen.

Na piranskem okrajnem sodišču na naša vprašanja včeraj niso mogli odgovoriti, saj nobena od strank postopka sklepa še ni prejela. A vsaj v primeru Časarja se to očitno še vsaj nekaj časa ne bo zgodilo. »Niti sam ne vem, kje je trenutno Časar,« nam je dejal njegov zagovornik Daniel Planinšec. »Mikuž je v sodnih postopkih navajal tri različne zneske, ki naj bi jih izročil moji stranki, sodišče pa je izbralo srednjo vrednost. V tem postopku smo vložili tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar vrhovno sodišče o njej še ni odločalo,« je še povedal Planinšec.