»Odkrili smo resno napako in smo se primerno odzvali,« je v izjavi sporočil izvršni direktor Tesca Dave Lewis. »Predsednik in jaz sva se hitro odzvala in zagnala celovito in neodvisno preiskavo,« je pojasnil mož, ki na čelu britanske verige sedi šele od septembra.

Tretji največji svetovni trgovec

Tesco je tretji največji svetovni trgovec, po ameriškem Wal-Martu in francoskem Carrefourju.

Po poročanju britanskega BBC je trgovec suspendiral štiri izvršne direktorje, tudi odgovornega za poslovanje na britanskem trgu, Chrisa Busha. Preiskavo vodi Deloitte, cilj Tesca pa je ugotoviti vpliv napake na celoletne rezultate.

Tečaj delnic Tesca se je v jutranjem trgovanju spustil za 10 odstotkov.

V izjavi 29. avgusta je Tesco napovedal, da bo dobiček iz poslovanja za šest mesecev do 23. avgusta znašal okoli 1,1 milijarde funtov. Kot so sporočili danes, je do napihnjene ocene v prvi vrsti prišlo zaradi prehitrega vključevanja določenih prihodkov in prepoznega obračunavanja stroškov. Napako so zaznali pri pripravi novega vmesnega poročila.

Delnice na najnižji ravni v zadnjih 11 letih

Naslednjič bo Tesco o poslovnih rezultatih poročal 23. oktobra, kar je tri tedne pozneje od načrtov.

Delnice Tesca so se avgusta že spustile na najnižjo raven v zadnjih 11 letih, potem ko je podjetje znižalo napoved celoletnega dobička z 2,8 milijarde funtov na 2,4 milijarde funtov. Trgovec se sooča s padcem prodaje in tržnega deleža, ki ga izgublja na račun diskontnih trgovcev, kot sta Aldi in Lidl.

Prejšnji izvršni direktor Philip Clarke je julija zaradi neuspeha pri oživitvi poslovanja odstopil.