Zaradi tehnološke zaostalosti in dotrajane proizvodne opreme bo Paloma v prihodnjih petih letih na trgu težko preživela brez svežega kapitala. Zato išče družba v večinski državni lasti strateškega partnerja, ki bi jo bil pripravljen dokapitalizirati. Je tudi na seznamu petnajstih podjetij, ki ji država odprodaja.

Potem ko so za finančnega svetovalca izbrali Erste Group Bank in P&S Capital Deana Mikoliča, v družbi pripravljajo dokumentacijo za predstavitev potencialnim investitorjem. Koliko sredstev bi sploh potrebovali za uspešno konkuriranje na trgu, v Palomi niso odgovorili. Pojasnili so le, da teh podatkov ne morejo razkrivati, saj bi lahko s tem vplivali na uspešnost dokapitalizacije. Da bi družba ujela korak s konkurenco, bi po naših informacijah čim hitreje potrebovala okoli 20 milijonov svežega kapitala, v prihodnjih letih pa še nekaj deset milijonov dodatnih vlaganj.

Po naših informacijah se za nakup družbe še vedno zanimata slovaška družba SHP Group (Slovak Hygienic Paper) in srbska družba Drenik ND. Obe sta se v ožji izbor za nakup Palome uvrstili že leta 2011, vendar je privatizacija zaradi nezadostnih ponudb nato propadla.

Paloma je prevzemna tarča Slovakov že skoraj desetletje. Proizvodnja SHP Group poteka na štirih lokacijah, družba pa na leto doseže okoli 120 milijonov evrov prihodkov od prodaje. S hčerinskim podjetjem SHP so Slovaki že vrsto let navzoči tudi na slovenskem trgu. Srbski Drenik ND je bistveno manjši od Palome. Lani je imel z okoli 450 zaposlenimi približno 50 milijonov evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je čisti dobiček znašal šest milijonov evrov.

Medtem ko se poslovanje Palome pod vodstvom predsednika uprave Tadeja Gosaka izboljšuje, družbo pestijo visoki dolgovi iz preteklosti. V Palomi so pojasnili, da obratni kapital za financiranje proizvodnje tekoče zagotavljajo, medtem ko se z bankami še vedno dogovarjajo o reprogramiranju obstoječih posojil. Finančne obveznosti poskušajo reprogramirati tudi zato, da bi lahko v čim večji meri znižali obveznosti do dobaviteljev. Kot so zagotovili, so se te obveznosti letos in lani bistveno znižale, medtem ko zneska niso navedli. Toda iz bilanc družbe je razvidno, da so konsolidirane poslovne obveznosti do dobaviteljev konec lanskega leta znašale 14,8 milijona evrov, kar je bilo le malenkost manj kot leto pred tem. Kratkoročni in dolgoročni dolgovi do bank so konec lanskega leta znašali 12 milijonov evrov. K temu je treba prišteti še okoli tri milijone obveznosti iz naslova lizinga.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je Paloma dosegla 73,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani in v skladu z načrti. V družbi načrtujejo, da bodo letos dosegli 88,4 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma štiri odstotke več kot lani. Prodajo povečujejo tudi na hrvaškem trgu. Potem ko je družbi septembra lani z delnim asortimentom uspelo priti na police hrvaške trgovske verige Konzum, so ga v prvi polovici letošnjega leta še razširili. S tem se lahko pohvali le redka slovenska družba.