Goran Brankovič, ki se je v Sloveniji s pomočjo političnih zaveznikov prebil na položaj predsednika nadzornega sveta Pivovarne Laško in generalnega direktorja državnih Slovenskih železnic (SŽ), naj bi sedaj imel velike težave z zasedbo nove menedžerske funkcije v Makedoniji.

Več kot pet mesecev po tem, ko je bil imenovan v vodstvo zavarovalnice Triglav Osiguruvanje v Skopju, po naših informacijah (še) vedno nima vseh zahtevanih dovoljenj tamkajšnjih organov. Kje se je zapletlo pri odhodu v eno od tujih hčerinskih družb Zavarovalnice Triglav in ali ima Brankovič morda težave pri pridobivanju licence pri makedonski agenciji za zavarovalni nadzor, pri njem včeraj nismo mogli preveriti, saj se na klice in kratka sporočila ni odzival. Iz Zavarovalnice Triglav so medtem sporočili, da nam teh informacij ne morejo razkriti, saj je »delodajalec dolžan varovati tajnost osebnih podatkov zaposlenih«.

Ali je razlog za dolgotrajnost postopka pridobivanja dovoljenj Brankovičeva neizkušenost v zavarovalništvu ali pa morda obstajajo kakšni drugi zadržki, ni znano. Vsekakor pa se menedžer, ki je v svoji karieri med drugim vodil podjetja iz železničarske, pijačarske, telekomunikacijske in turistične industrije, doslej še ni preizkusil v zavarovalniškem poslu. Med prejšnjimi funkcijami je namreč vodenje uprave Sinfonika, ki bi jo moral sanirati, po letu dni pa jo je raje poslal v stečaj. Po tem, ko je vodenje vlade prevzel Borut Pahor iz vrst SD, se je Brankovič preselil v SŽ. S programom sanacije izgubarskih železnic je kot edini kandidat prepričal nadzornike. Dve leti kasneje je že odšel in novo službo našel v tovarni Presad, ki jo je delodajalec na vprašljiv način rešil iz stečajne mase. Njegovo vodenje ni prineslo večjega preobrata v poslovanju tovarne sadnih sokov, ki jo je nato konec lanskega leta tudi zapustil.

Brankovič, ki naj bi operativno že urejal posle v makedonski zavarovalnici, tudi sicer po lastnih navedbah na poslovnem omrežju Linkedin od aprila letos naprej opravlja funkcijo namestnika izvršnega direktorja v Zavarovalnici Triglav. To mu očitno omogoča tudi vodenje nadzornega sveta v Pivovarni Laško, kamor naj bi bil imenovan na izrecno željo nekdanje premierke Alenke Bratušek. Tam naj bi preprečil tudi skorajšnjo zamenjavo prvega moža pivovarne Dušana Zorka. Takrat so nekateri to povezovali z Brankovičevo novo službo v Makedoniji, do katere naj bi mu pomagal tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, sicer najmočnejši Zorkov politični zaveznik. Oba očitke zanikata.

Čeprav je Brankovič pred časom napovedal, da je le začasni prvi nadzornik Pivovarne Laško in da bo položaj prepustil največjemu lastniku, se to do danes ni zgodilo, saj naj bi se temu upiral. Tako ima DUTB, ki obvladuje 24 odstotkov lastništva in je tudi največja upnica pivovarne, »le« položaj člana nadzornega sveta, ki ga zaseda Janez Škrubej. V DUTB sicer pojasnjujejo, da si bodo njihovi predstavniki načeloma prizadevali in sprejeli kandidaturo za vodenje nadzornega sveta. Toda v realnosti naj bi bili v patpoložaju, ko trije predstavniki kapitala ne morejo preglasovati dveh predstavnikov zaposlenih in Brankoviča, čigar glas je v šestčlanskem nadzornem svetu odločilen.

Če bo Brankovič, ki ga v teh dneh pretresajo ugotovitve računskega sodišča o nezakonitem in previsokem izplačilu plač v času svojega vodenja SŽ, vendarle prejel zeleno luč za odhod v Makedonijo, ne bo prišel v bolno in izčrpano družbo, ki je tik pred stečajem. Triglav Osiguruvanje je namreč vodilna zavarovalnica na makedonskem trgu. Kljub upadu premij na področju avtomobilskega kaska so drugi kazalniki visoko pozitivni, tako da so zbrane premije v prvem polletju letos za kar 14 odstotkov presegle tiste v enakem obdobju lani. Znašale so slabih 10 milijonov evrov. Po nekoliko slabšem letu 2013, ko so Triglavu Osiguruvanje upadle tako premije kot tržni delež, je bistveno boljši tudi njegov škodni rezultat. Škode so se znižale za kar 16 odstotkov na dobre štiri milijone evrov.