Uprava Geoplina, ki jo vodi Boštjan Napast, bo morala razplet postopka pred Agencijo za varstvo konkurence (AVK), zaradi katerega družbi grozi plačilo do 30 milijonov evrov globe, pojasniti tudi nadzornemu svetu.

Ta naj bi se po naših informacijah sestal že v prihodnjih dneh. Na seji naj bi nadzorniki Geoplina od uprave zahtevali podrobnejša pojasnila okoliščin in razlogov, zaradi katerih je AVK konec lanskega leta izrekla odločbo, s katero je ugotovila, da je družba na trgu plina več let zlorabljala prevladujoč položaj. Za to se je odločila, ker je Geoplin kupce nase vezal s sklepanjem dolgoročnih pogodb, ki so vsebovale določene pogodbene količine prevzetega zemeljskega plina in obveznosti prevzemanja minimalnih količin. Predsednik nadzornega sveta Geoplina Andrej Ribič v zadnjih dneh za pojasnila ni bil dosegljiv.

Pričakovati gre, da bodo nadzorniki vprašanja usmerili na dve »fronti«. Najprej v iskanje odgovora na vprašanje, zakaj se Geoplinu z agencijo, ki jo vodi Andrej Krašek, v več kot šestih mesecih ni uspelo dogovoriti o končanju postopka brez izreka odločbe, ki povečuje tveganje za plačilo globe. Spomnimo, že maja je Geoplin na AVK poslal predlog zavez, ki so družbi omogočale nadaljnjo ohranitev vzvodov moči in vpliva na plinskem trgu. V veliki večini so se namreč nanašale le na nove pogodbe, ki jih bodo podpisovali z industrijskimi odjemalci, ne pa tudi na obstoječe pogodbe, ki se iztečejo v naslednjih letih. Ohlapna zagotovila, da bodo pogodbe »poskušali spremeniti« z aneksi, so bila daleč od zavez, ki so jih evropski regulatorji v podobnih primerih naložili trgovcem. Tudi zato je težko razumeti, zakaj je uprava Geoplina, ki mu je AVK že pred tem naložil plačilo milijona evrov globe zaradi oviranja preiskave, sploh pričakovala, da bodo ponujene zaveze naletele na plodna tla.

Druga »fronta«, ki jo bodo zelo verjetno odprli nadzorniki, pa se nanaša na nadaljnjo Napastovo strategijo boja z AVK. Poročali smo že, da je agencija Geoplinu v odločbi ponudila možnost brezplačnega popravnega izpita. AVK namreč drugače od pričakovanj družbi ni naložila konkretnih popravljalnih ukrepov, ampak je izvedbo teh v celoti prepustila Geoplinu in mu za to dala tri mesece časa. Toda v Geoplinu so se odločili za drugačno taktiko. Odločbo, ki za zdaj še ni pravnomočna, so označili za »nepravilno in nezakonito«, zoper njo pa nameravajo uporabiti vsa pravna sredstva. Sklepati gre, da bodo nadzornike zlorabe prevladujočega položaja na trgu plina zanimale podrobnosti Napastovega »plana B« in analiza posledic.

Odločba AVK odpira tudi vprašanje kadrovskih sprememb v upravi Geoplina. Njen član je namreč še vedno Alojz Stana, ki je upravi predsedoval v času, ko je družba sklepala pogodbe, s katerimi je po oceni AVK zlorabljala položaj na trgu. Prav Stana naj bi bil – kot je razbrati iz poročila o preiskavi – po mnenju AVK soodgovoren za globo, ki jo je moral plačati Geoplinu. Inšpektorji AVK so namreč morali več kot tri ure čakati na pregled njegove pisarne.