Čeprav ministrstvo za finance sploh še ni objavilo razpisa za nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH), se v javnosti že pojavljajo imena, ki jih predlagajo stranke vladajoče koalicije. Čeprav bo nadzornike upravljalca milijardnega državnega premoženja na koncu res potrjeval državni zbor, kar pomeni, da brez podpore političnih strank ne bo šlo, gre bolj ali manj za račun brez krčmarja, trdijo naši viri. Poleg tega, da zakon jasno določa postopek izbire kandidatov za nadzorni svet SDH in da ta politiko iz priprave seznama povsem izključuje, naj bi političnemu kupčkanju pri tokratni sestavi nadzornega sveta holdinga ostro nasprotovali v največji koalicijski stranki Mira Cerarja. Dejstvo je, da so njene koalicijske partnerice navajene drugačne prakse, zato ne preseneča, da se imena, ki krožijo, pripisujejo predvsem SD (Roman Dobnikar) in DeSUS (Marko Golob, Tomaž Subotič in Dagmar Komar).

Vlada je, kot smo napovedali, minuli teden že sprejela politiko plač nagrajevanja nadzornikov SDH, kar je osnovni pogoj za objavo razpisa. Ta naj bi sledil kmalu, končni izbor pa bo za ministra za finance Dušana Mramorja pripravila posebna strokovna komisija v sestavi Irene Prijović, generalne sekretarke pri Združenju nadzornikov Slovenije, Romane Kovacs, direktorice podjetja za kadrovsko in podjetniško svetovanje Dr. Pendl & Dr. Piswanger, ter Monike Pintar Mesarič, generalne direktorice direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu. Tam so nam pojasnili, da se je strokovna komisija, ki plačila za svoje delo ne prejema, doslej sestala devetkrat. Kako obsežen izbor kandidatov bodo omenjene članice komisije imele na voljo za sestavo končnega predloga, bo seveda odvisno od števila prijav na razpis ministrstva, politika pa bi za uvrstitev »svojih« kandidatov najprej morala pritisniti prav na omenjeno tričlansko komisijo. Če bo njihov predlog kakor koli spremenil že minister za finance, bo moral to javno pojasniti. Isto velja za vlado, ki bi želela spreminjati predlog finančnega ministra, preden ga pošlje v državni zbor. Vsaka sprememba seznama kandidatov nadzornikov, ki bo od treh članic strokovne komisije finančnega ministrstva prišla do potrjevanja v državnem zboru, bo morala biti javno predstavljena in obrazložena. Poslanci bodo seznam vseh petih kandidatov za člane nadzornega sveta SDH v skladu z zakonom potrjevali v celoti, kar pomeni, da je tudi kupčkanje politike v državnem zboru z morebitnimi spremembami in dopolnjevanjem seznama že vnaprej onemogočeno.

Nadzorniki SDH bodo v skladu s politiko nagrajevanja, ki jo je vlada kot skupščina holdinga sprejela minuli četrtek, prejemali 1200 evrov bruto na mesec, predsednik dodatnih 360 evrov, njegov namestnik pa 120 evrov. Članom komisij nadzornega sveta bo pripadlo 300 evrov na mesec, za posebne izkušnje in znanja pa jim lahko vlada kot skupščina podeli dodatek. Sejnine bodo znašale 275 evrov bruto na uro, upravičeni pa bodo tudi do povrnitve stroškov prevoza in ob soglasju finančnega ministra celo prenočitve.

Nadzornikom lahko pripade tudi nagrada, in sicer od 10 do 40 odstotkov letnega prejemka, odvisno od doseženega donosa na kapital holdinga. A temu ostro nasprotujejo v Združenju nadzornikov Slovenije. Sklep vlade so označili za strokovno neustrezen, plačilo nadzornikom v odvisnosti od uspešnega poslovanja pa da je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah, ki določa, da nadzorniki ne morejo biti udeleženi pri dobičku.