Lastnika Kota, Ekosistemi Tomislava Kovačiča in ONM Energija Franca Horvata, bosta svoje lastništvo branila za vsako ceno in predelovalca klavničnih odpadkov ne nameravata spustiti iz svojih rok. Čeprav je Probanka pred kratkim že uresničila svoje napovedi in na dražbi prodala Ekosistemov četrtinski delež Kota, ji spremembe lastništva v sodni register še najmanj nekaj mesecev ne bo uspelo vpisati.

Dan po dražbi so namreč v Ekosistemih preknjižbo deleža v Kotu preprečili z začasno odredbo sodišča. Ker na dražbi ni bilo nobenega dražitelja, je Probanka po izklicni ceni 3,5 milijona evrov Ekosistemov delež v Kotu kupila kar sama in s tem pobotala del svoje terjatve. Probanka je pred dobrima dvema mesecema poskušala prodati tudi tretjinski delež Kota v lasti ONM Energije, vendar je slednji s sodno odredbo uspelo preprečiti izvedbo dražbe.

ONM Energija in Ekosistemi pa sta se v zadnjih tednih še dodatno zavarovala. Že sredi julija je namreč ONM Energija na sodišče vložila predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, sredi minulega meseca pa so podobno storili tudi v Ekosistemih. Z začetkom teh postopkov se je avtomatično ustavila tudi izvršba Probanke, ki bo z rubežem lahko nadaljevala šele, ko bodo upniki poenostavljeni prisilni poravnavi potrdili ali zavrnili.

NLB in Probanka z zvezanimi rokami

Probanka bi sicer že z uspešnim rubežem le enega od obeh lastnikov dejansko lahko prevzela popoln nadzor nad upravljanjem Kota, na katerega sedaj nima nobenega vpliva. Koto ima namreč skupaj s svojo hčerinsko družbo Sinerko v lasti 29,3-odstotni lastni delež, za katerega je plačal okoli osem milijonov evrov, Probanka pa ima skupaj z Zlato Moneto II že sedaj v lasti skoraj 20 odstotkov glasovalnih pravic.

Na glasovanje o postopku poenostavljene prisilne poravnave pa Probanka, ki Ekosisteme terja za skupno več kot deset milijonov evrov, in NLB, ki je družbi posodila tri milijone evrov, ne bosta mogli vplivati. Postopek bo namreč vplival le na navadne upnike, ki jim Kovačič ponuja 100-odstotno poplačilo v treh letih. Na drugi strani v Ekosistemih pričakujejo, da jim bo NLB odobrila dveletni moratorij za odplačilo glavnice posojil, pri čemer bi ji 1,5 milijona evrov vrnili leta 2016, preostanek pa šele leta 2021. Na drugi strani naj bi se po njihovem pričakovanju Probanka v celoti poplačala že s prodajo četrtinskega deleža v Kotu, vendar pa bi v tem primeru zanj morala iztržiti kar devet milijonov evrov. Ob upoštevanju teh vrednotenj bi bil celoten Koto vreden med kar 25 in 40 milijoni evrov, medtem ko je družba lansko leto ustvarila le dva milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Milijoni tudi z Deviških otokov

Poenostavljeni prisilni poravnavi si bosta medsebojno potrjevala kar Kovačič in Horvat sama. ONM Energija in Koto imata namreč skupaj več kot polovico navadnih terjatev do Ekosistemov, skupaj z nekaterimi povezanimi družbami in osebami pa še nekoliko več. Na drugi strani so največji upnik ONM Energije prav Ekosistemi, ki so pred leti ONM Energiji posodili štiri milijone evrov za financiranje nakupa deleža v Kotu. Ta delež je nato ONM Energija zastavila pri Probanki, in sicer za zavarovanje posojila, ki so ga pri tej banki najeli Ekosistemi.

ONM Energiji je manjkajočih 3,5 milijona evrov za nakup Kota očitno zagotovila tudi neznana družba Samminton Limited s sedežem na Britanskih Deviških otokih. Kdo je v ozadju te družbe, ni mogoče preveriti. Prav tako ne, ali je bila že med prvotnimi financerji prevzema Kota ali pa je v zgodbo vstopila šele naknadno. Ima pa to podjetje očitno pomemben vpliv tudi na upravljanje Kota. Z ONM Energijo ima namreč sklenjen dogovor o skupnem upravljanju naložb, pri čemer ji ONM Energija za to storitev tudi plačuje nadomestilo v neznani višini.