Skupina Petrol bo letošnje leto zaključila s štirimi milijardami evrov prihodkov in 60 milijoni evrov čistega dobička. Letošnji dobiček bo za več kot desetino presegel lanskega, vendar bo hkrati za okoli pet milijonov evrov zaostal za načrti uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika.

Na rezultate Petrola so letos pozitivno vplivali predvsem boljše poslovanje hčerinskih podjetij, višji dobiček Geoplina, manjše število enkratnih oslabitev in koriščenje odloženih terjatev za davke. Na drugi strani se nacionalni trgovec z naftnimi derivati sooča z vedno slabšim poslovanjem na domačem trgu, saj se zaradi neugodne trošarinske politike soočajo z nekaj manj kot 10-odstotnim padcem prodaje na obmejnih servisih in v tranzitnem prometu. Prodaja naftnih derivatov v Sloveniji bo po prvih ocenah k skupnemu dobičku Petrola letos prispevala le še okoli polovico, po okoli četrtino pa energetska dejavnost in hčerinske družbe na Balkanu.

Da se razmere čedalje bolj zaostrujejo, nakazuje tudi ustavitev naložb v nove bencinske servise. Teh bo konec letošnjega leta 477. To je le eden več kot lani, medtem ko so prvotno načrtovali, da bodo njihovo število povečali za osem. Nad pričakovanji je bilo razdolževanje Petrola, saj bo konec letošnjega leta neto finančni dolg le še 3,9-krat presegal ustvarjeni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Večjega izboljšanja razmer na domačem trgu, ki še vedno prispeva glavnino prihodkov, v Petrolu v kratkem očitno ne pričakujejo. Količinska prodaja proizvodov iz nafte naj bi prihodnje leto ostala praktično nespremenjena, zaradi nižjih cen nafte na svetovnih borzah pa naj bi se jim prihodki znižali za okoli 200 milijonov evrov, na 3,8 milijarde evrov.

Z ocenami poslovanja so se včeraj seznanili tudi nadzorniki Petrola in potrdili strateški načrt za naslednjih pet let. Do leta 2019 naj bi se prihodki Skupine Petrol povzpeli na 4,5 milijarde evrov, vendar bo le manjši del te rasti prinesla naftna dejavnost v Sloveniji. Leta 2019 naj bi čisti dobiček Skupine Petrol znašal 79 milijonov evrov, kar je več kot deset milijonov pod dosedanjimi načrti. Navzdol so v Petrolu popravili tudi načrtovano prodajo zemeljskega plina, bistveno večje rasti pa pričakujejo v njihovi energetski diviziji, kjer naj bi se prodaja električne energije zvišala za več kot 20 odstotkov, za okoli četrtino pa so navzgor popravili tudi načrte glede prodaje toplote.