Kot so sporočili iz Cimosa, so nadzorniki ugotovili, da je Cimos, ne glede na to kaj zatrjuje Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), izpolnil vse naložene pogoje za sklenitev krovnega sporazuma. Ob tem tudi ugotavljajo, da Cimosovi kupci izražajo začudenje in nestrinjanje z uvedbo postopka prisilne poravnave na način, kakor ga bo sprožila DUTB, in opozarjajo, da glavni dobavitelji družbi že odpovedujejo dobave in storitve.

V nadzornem organu družbe so se tudi seznanili s poročilom uprave o poteku usklajevanj za sklenitev krovnega sporazuma z DUTB in bankami upnicami. Nadzorni svet tako ugotavlja, da je družba izpolnila vse naložene ji odložne pogoje za sklenitev sporazuma in da je koordinatorju bank upnic predložila dokazila o izpolnitvi pogojev.

Nadzorni svet je mnenja, da bi banke upnice kljub temu, da krovni sporazum ni bil podpisan, lahko pristopile h konverziji terjatev v kapital, s čimer bi se družba izognila prisilni poravnavi. Po nastopu insolventnosti je družba podrobno proučila postopek prisilne poravnave in ugotovila, da bi v takem postopku takoj potrebovala velik likvidnostni znesek, ki ga do sedaj ni bilo mogoče zagotoviti.

Uprava družbe je opustila varianto prisilne poravnave tudi zaradi drugih neugodnih učinkov postopka prisilne poravnave. Z odločitvijo, da uvedejo prisilno poravnavo, DUTB in banke upnice prevzemajo odgovornost za zagotovitev likvidnostnih sredstev in nadaljnji obstoj družbe.

DUTB in največje banke upnice, ki zaležejo za 80 odstotkov obveznosti Cimosa, so se v četrtek odločile sprožiti postopek prisilne poravnave koprske družbe in ne bodo izvedle postopka spremembe terjatev v kapital. Upnice verjamejo, da je to boljši način za zagotovitev stabilizacije družbe in njenega prihodnjega razvoja.

Ključne upnice, poleg DUTB, so še Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, SID banka in Gorenjska banka.