V centralni banki so ocenili, da se razmere v bančnem sistemu po sanaciji konec lanskega leta izboljšujejo. Izboljšala se je kapitalska ustreznost bank, znižal delež slabih terjatev, povečala likvidnost v sistemu, znižale posojilne in depozitne obrestne mere ter izboljšal poslovni rezultat v prvem četrtletju. Zaupanje v bančni sistem se tako ponovno krepi, so ugotovili.

Posojila nebančnemu sektorju so se še naprej zviševala

Čiste obresti so se v trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišale za dobrih šest odstotkov na 205,5 milijona evrov, neobrestni prihodki pa za dobrih 16 odstotkov na 108,2 milijona evrov. Operativni stroški so se znižali za šest odstotkov na 164,4 milijona evrov.

Posojila nebančnemu sektorju so se še naprej zviševala. Marca so se v primerjavi s februarjem še malenkost znižala, v medletni primerjavi pa upadla za dobrih 21 odstotkov. Posojila podjetjem so bila v medletni primerjavi nižja za 30,5 odstotka, gospodinjstvom za 3,9 odstotka.

Vloge v bankah so konec marca znašale 32,73 milijarde evrov in so se v mesečni primerjavi malenkost znižale. Vloge gospodinjstev so dosegle 14,62 milijarde evrov in bile prav tako malenkost nižje kot februarja.

Povečanje deleža terjatev z zamudami

Bilančna vsota bank se je še zniževala in konec marca dosegla 40,15 milijarde evrov. Medletno se je znižala za skoraj 13 odstotkov, v primerjavi s koncem lanskega leta pa za slab odstotek.

Znova se je povečal delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami. Marca je znašal 14,5 odstotka, kar je 1,1 odstotne točke več kot decembra lani in 0,6 odstotne točke več kot februarja. Samo med podjetji je delež slabih terjatev od decembra lani do marca narasel za 1,9 odstotne točke na 22,3 odstotka.