Banke so v prvih devetih mesecih letos poslovale z dobičkom iz poslovanja, ki je pred obdavčitvijo znašal 121,4 milijona evrov. V primerjavi z ustvarjenim do konca avgusta se je znižal 15,9 milijona evrov, obseg oblikovanih oslabitev in rezervacij pa se je od avgusta do septembra povečal za skoraj 72 milijonov evrov, kaže najnovejše poročilo Banke Slovenije o poslovanju bank.

Predčasno odplačevanje obveznosti

Čisti obrestni prihodki so v prvih devetih mesecih dosegli 626,7 milijona evrov, kar je medletno za 11,7 odstotka več. Neobrestni prihodki so se zvišali za 25,3 odstotka na 353,8 milijona evrov. Operativni stroški so se znižali za 4,6 odstotka na 503,5 milijona evrov.

Bilančna vsota se je konec septembra še dodatno znižala in se ustavila pri 38,94 milijarde evrov. Konec lanskega leta je dosegla 40,34 milijarde evrov. Avgusta letos je medletno padla za dobrih 10 odstotkov, septembra za skoraj 11 odstotkov. Deveti mesec je v mesečni primerjavi izgubila skoraj dva odstotka.

S poslovanjem bank se je v torek seznanil svet Banke Slovenije in ugotovil, da se je septembra nadaljeval trend iz preteklih mesecev. Banke so se razdolževale do tujine in predčasno odplačevale obveznosti do evrosistema, je med drugim izpostavil.

Vloge v bankah so konec septembra dosegle 33,34 milijarde evrov

Obseg posojil nebančnemu sektorju se je septembra na mesečni ravni skrčil, a znova podobno kot v mesecih prej, tokrat za 0,7 odstotka. Tudi na letni ravni se je znižal podobno kot mesece prej in se znižal za dobrih 20 odstotkov na 22,85 milijarde evrov. Posojila podjetjem so bila na mesečni ravni nižja za 1,3 odstotka, gospodinjstvom pa za 0,1 odstotka.

Vloge v bankah so konec septembra dosegle 33,34 milijarde evrov. Vloge gospodinjstev so se mesečno znižale za 0,3 odstotka, medletno pa zrasle za 3,2 odstotka. Vloge podjetij pa so se na mesečni ravni znižale za 1,7 odstotka, medletno pa so zrasle za 11 odstotkov.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami se je septembra na mesečni ravni zvišal za 0,9 odstotne točke na 15,7 odstotka. V primerjavi z decembrom lani se je zvišal za 2,3 odstotne točke. Med podjetji je delež slabih terjatev v primerjavi z avgustom znova narasel, tokrat za 1,2 odstotni točki na 23,7 odstotka.