Pretvorba bo potekala med 3. in 6. junijem. Kot so sporočili iz Trima, pa se družba ne glede na pozitivni razplet skupščine še vedno sooča s težavami financiranja obratnega kapitala. Tekoči prodajni rezultati družbe Trimo sicer kažejo, da kljub težkim razmeram na trgu kupci zaupajo in verjamejo v prihodnost podjetja, so dodali.

Osnovni kapital družbe bo predvidoma po uspešno izvedeni dokapitalizaciji znašal najmanj dobrih 18 milijonov in največ dobrih 25 milijonov evrov. Vodstvo družbe pa končno odločitev skupščine za dokapitalizacijo sprejema kot pozitivno novico za vse deležnike družbe, tako zaposlene kot poslovne partnerje in lokalno skupnost. Uspešno izvedena dokapitalizacija je namreč nujno potrebna za solventnost družbe, so pojasnili.

Intenzivni pogovori o likvidnostnem kreditu

Poleg dogovorov z lastniki o dokapitalizaciji družbe so v Trimu v zadnjih tednih potekali tudi intenzivni pogovori o dodatnem likvidnostnem kreditu in sproščanju garancij. Slednje se sicer sproščajo, vendar izrazito prepočasi glede na dogovor in potrebe družbe. Zaradi zaostrene likvidnostne situacije je izvedba naročil močno otežena, so poudarili.

Kljub težkemu likvidnostnemu stanju podatki o prodaji Trima kažejo na zaupanje kupcev in poslovnih partnerjev. Trimo je imel od začetka leta do danes za pet odstotkov več prejetih naročil, na ključnem in najbolj donosnem programu modularnih fasadnih sistemov Qbiss One pa je sklenil za polovico več pogodb kot v enakem obdobju lani.

Poleg ohranjanja zaupanja kupcev je kljub sedanjemu stanju uspel pridobiti nekaj novih velikih naročnikov. Med njimi so v podjetju izpostavili Phillip Morris, Collgate in amsterdamsko letališče Schiphol. Hkrati je Trimo uspel pridobiti tudi projekta v Španiji in na Slovaškem.

Pred izvedeno dokapitalizacijo Trimo bankam skupaj dolguje približno 60 milijonov evrov. Med upnicami pa so SID banka, Unicredit banka Slovenija, Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, Probanka, Gorenjska banka, Raiffeisen banka, NKBM, SKB banka in Banka Koper.

V Trimu so zadnjo bančno dokapitalizacijo izvedli decembra lani, ko so banke upnice v kapital pretvorile štiri milijone evrov posojil, so še sporočili iz Trebnjega.