Alpina Holding ne bo več lastnica žirovske Alpine, pač pa bodo lastnice banke upnice Alpine. Tak je načrt finančnega prestrukturiranja zadolženega podjetja, ki je od včeraj v prisilni poravnavi. Kdo natančno so bili lastniki Alpine Holdinga, sicer nikoli ni bilo povsem jasno, saj so bile delnice pisane na prinosnika. Pred osmimi leti je namreč Alpino prevzel sin nekdanjega predsednika nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (Sod) Milana PodpečanaBojan Podpečan s svojo ekipo, med katerimi je bil tudi nekdanji direktor Alpine Matjaž Lenassi.

Tudi zaradi obveznosti Alpine do lastnikov se je žirovsko podjetje z dolgoletno tradicijo in ugledom predvsem v panogi čevljev za smučarski tek, večkrat znašlo v likvidnostnih težavah. Banke niso več želele financirati proizvodnje, pri nabavi materialov so morali celo na pomoč priskočiti Alpinini kupci. Podjetju tekoče sicer ne gre slabo, prodaja raste, trgi se odpirajo, Alpina je še vedno vodilna na področju tekaških čevljev in ugledna blagovna znamka na področju treking in pohodne obutve ter smučarskih čevljev.

Že januarja smo v Dnevniku napovedali, da bodo nadzor v podjetju prevzele banke upnice, saj so postavile tako nadzorni svet kot pomočnico uprave za financiranje. Alpina ima 31 milijonov evrov finančnih dolgov. Po načrtu prestrukturiranja naj bi banke 12 milijonov evrov terjatev spremenile v lastniške deleže in postale njene 100-odstotne lastnice. Preostanek dolga se bo reprogramiralo v dolgoročne kredite, ki jih bo Alpina odplačala v desetih letih z moratorijem na odplačilo glavnic do konca leta 2015 in po znižani obrestni meri. V postopku prisilne poravnave se bosta oblikovala upniška odbora nezavarovanih upnikov, v katerem bodo predstavniki Abanke Vipa, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Hypo Alpe Adria bank, ter ločitvenih upnikov, v katerem bodo predstavniki omenjenih treh bank in SKB banke. Na DUTB je Alpina že prenesla za 13 milijonov evrov dolgov, nanjo naj bi jih šlo še 14 milijonov evrov iz Abanke.

Najhuje je bilo v Alpini sicer leta 2012, ko je prodaja močno upadla, prihodki pa so zdrsnili s 55,6 na 44,1 milijona evrov, zaradi česar so pridelali 6,6 milijona evrov izgube. Težave z likvidnostjo so se nadaljevale tudi lani. Prav težave s pridobivanjem obratnega kapitala so po besedah direktorja Alpine Matjaža Delopsta edini razlog za slabše rezultate od pričakovanih tudi v letu 2013. Prihodke so lani sicer povečali na 47,9 milijona evrov, prodali pa 1,5 milijona parov čevljev, od tega dobro polovico na modnem programu.

Prisilna poravnava, s katero so banke soglašale, je torej še zadnji korak v bančnem prevzemu, ki pa za podjetje pravzaprav pomeni olajšanje in lažje financiranje proizvodnje v naprej. »Finančna pomoč kupcev seveda ni bila poceni. Zdaj se bomo tega, upam, rešili. Predvsem pa je pomembno, da se osredotočimo na naš posel, se pravi izdelovanje, marketing in prodajo obutve. Lani smo naredili poldrugi milijon parov, letos bomo kakšnega več. Dolgoročen cilj je stabilna rast za dva do pet odstotkov, letos bomo to dosegli. Izboljšati bo treba še maloprodajo, ki je poleg športne in modne obutve eden treh stebrov Alpine,« je pojasnil Delopst. Število zaposlenih se bistveno ni spremenilo, v proizvodnji so zaposlili šest novih ljudi, v razvoju dva.

Glede prodaje Alpine Delopst ne želi špekulirati. Znano je, da so se lani za Alpino potencialni kupci že zanimali, a je potem posel z Norvežani padel v vodo. »Prodaja je odvisna od lastnikov, se pravi bank. Želimo si strateškega partnerja, ki je del naše branže,« je še dodal Delopst.