Banke upnice Trima naj bi se po neuradnih podatkih vsaj načelno dogovorile, da v kapital družbe konvertirajo vsaj 13 od nekaj več kot 50 milijonov evrov terjatev in s tem družbo obranijo pred insolventnostjo. Nekatere banke, predvsem v tuji lasti, pri konverziji po naših informacijah ne želijo sodelovati in zdaj naj bi bančniki razpravljali tudi o tem, da te banke del terjatev do Trima preprosto odpišejo. Večji del terjatev do Trima, več kot 30 milijonov evrov, imajo namreč banke v 100-odstotni lasti države, to so SID banka, Nova KBM, NLB in Probanka. Če bi pri konverziji terjatev sodelovale same, bi lahko bile deležne očitkov o nedovoljeni državni pomoči Trimu.

Zadnjemu dogovoru bank naj bi sledila včerajšnja zahteva SID banke, da se na ponedeljkovo skupščino Trima uvrsti nasprotni predlog, ki kot spodnjo mejo dokapitalizacije namesto 15 milijonov evrov določa 13 milijonov evrov. Manjkajoča dva milijona naj bi prispevale banke z odpisom terjatev. Ena od možnosti je tudi, da ta del prevzamejo druge banke, vendar je ta po mnenju naših virov manj verjetna. Banke, ki so pristale v lastništvu Trima, nad obveznostmi, ki jih imajo zdaj kot lastnice trebanjske družbe, namreč menda niso pretirano navdušene, zato svojega lastniškega deleža ne želijo še dodatno krepiti.

Kot lastnice Trima pa jih v vsakem primeru čaka še zagotovitev likvidnostnih sredstev družbi, ki ji zgolj izognitev insolvenčnim postopkom še ne zagotavlja nadaljnjega obstoja. Medtem ko so banke Trimu nekaj garancijskega potenciala le zagotovile, se o načinu financiranja obratnega kapitala oziroma zagotavljanju likvidnosti družbe še dogovarjajo. Banke pa se medtem še vedno vrtijo okoli različne vloge, ki so jo pri financiranju Trima odigrale v preteklosti. Kot smo že poročali, želijo banke, ki so financirale osnovno dejavnost, k sanaciji Trima prispevati manj, kot naj bi prispevale banke, ki so financirale različne finančne naložbe. ks